Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je danes bela nedelja ali nedelja Božjega usmiljenja?

Za vas piše:
P. G.
Objava: 07. 04. 2024 / 07:15
Oznake: Praznik, Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2024 / 07:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Je danes bela nedelja ali nedelja Božjega usmiljenja?
Današnji dan zaznamujeta besedi čistost in usmiljenje. FOTO: Andrej Praznik

Je danes bela nedelja ali nedelja Božjega usmiljenja?

Drugo velikonočno nedeljo ponekod imenujejo tudi mala velika noč, že dolgo jo poznamo kot belo nedeljo, z 21. stoletjem pa je prejela tudi naziv nedelja Božjega usmiljenja. Kaj to pomeni?

»Bela nedelja« izhaja iz starokrščanske navade, da so nekoč novokrščenci, ki so med velikonočno vigilijo prejeli zakrament svetega krsta, še ves teden po veliki noči prihaja k sveti maši v belih oblačilih, na belo nedeljo pa so jih odložili. Uporaba belih oblačil je izpričana od 4. stoletja.

FOTO: Arhiv Družine

Bela barva zaznamuje predvsem čistost. S prejemom zakramenta krsta je novokrščeni namreč očiščen vseh grehov, kar predstavlja razsežnost sprave med Bogom in človekom. Povezanost praznika Božjega usmiljenja in druge velikonočne nedelje tako kaže na simbol zveze med zakramentom svetega krsta, velikonočno skrivnostjo odrešenja in Božjim usmiljenjem.

Že 25. leto tudi nedelja Božjega usmiljenja

Če se je druga velikonočna nedelja imenovala »samo« bela nedelja, je od leta 2000 drugače. Sveti papež Janez Pavel II. je tega leta na nedeljo po veliki noči poljsko redovnico Favstino Kowalsko razglasil za svetnico. Kot beremo v njenem dnevniku, je Jezus s. Favstino prosil, naj ljudem pove, da je on Ljubezen in Usmiljenje in da človeštvo ne bo našlo miru, dokler se ne bo z zaupanjem obrnilo k Božjemu usmiljenju. Prosil je tudi, naj se druga velikonočna nedelja odslej imenuje nedelja Božjega usmiljenja.

Podoba usmiljenega Jezusa v kapeli Božjega usmiljenja v Ignacijevem domu v Ljubljani. FOTO: Marjan Pogačnik

Ob njeni kanonizaciji je papež tako določil, da se bo prva nedelja po veliki noči odslej imenovala nedelja Božjega usmiljenja. Pri tem se je oprl na Jezusovo razodetje s. Favstini, ki se je glasilo:

»Hči moja, govori vsemu svetu o mojem neizmernem usmiljenju. Hočem, da je praznik Božjega usmiljenja zatočišče vseh duš, pribežališče vseh grešnikov. Ta dan bom razodel polnost svojega usmiljenja. Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel sveto obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje grehov in kazni za grehe. Naj se nihče ne boji priti k meni, čeprav so njegovi grehi še tako veliki. Hočem, da praznik mojega usmiljenja slovesno obhajate prvo nedeljo po veliki noči. Povej ranjenim ljudem, da se morajo zateči k mojemu usmiljenemu Srcu in dal jim bom svoj mir. Preden pridem kot pravičen sodnik, pridem kot kralj usmiljenja. Kdor zavrne moje usmiljenje, se sam obsodi.«

Sv. Favstina Kowalska. FOTO: Wikipedija

Bodimo usmiljeni

Vzemimo današnjo nedeljo kot priložnost, da Gospodu izročimo vso grešnost sveta in sprejmemo njegovo usmiljenje. Poleg tega pa ne pozabimo biti usmiljeni tudi mi. Kot beremo v dnevniku sv. Favstine, Jezus pravi tudi: »Da, prva nedelja po veliki noči je praznik usmiljenja, vendar morajo tudi dela usmiljenja izhajati iz ljubezni do mene. Usmiljenje moraš izkazovati bližnjim vedno in povsod, temu se ne moreš ne odtegniti ne izgovarjati se ne opravičevati.«

Želimo vam milostno in blagoslovljeno nedeljo!

Nalaganje
Nazaj na vrh