Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

So ruski hekerji vdrli v vatikansko spletno stran?

Za vas piše:
M. P.
Objava: 05. 12. 2022 / 12:37
Oznake: Cerkev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2022 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
So ruski hekerji vdrli v vatikansko spletno stran?
Trg sv. Petra. FOTO: Tatjana Splichal

So ruski hekerji vdrli v vatikansko spletno stran?

V sredo, 30. novembra, je glavna vatikanska spletna stran za nekaj ur ugasnila. Ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu je obtožil "ruske teroriste", da so izvedli hekerski napad na Vatikan.

Večina spletnih strani z domensko končnico .va je bila nedostopnih. Nekatere težave so trajale celo do petka. "Ruski hekerji so ponovno pokazali resničen obraz ruske politike," je na omrežju twitter zadevo komentiral ukrajinski veleposlanik Andrii Yurash. 

Incident se je zgodil dva dneva po intervjuju s papežem za America Magazine, v katerem je papež zatrdil, da dobiva veliko informacij o krutosti vojaških enot, ki so vdrle v Ukrajino. "Na splošno so najbolj krute morda tiste ruske enote, ki jih ne sestavljajo Rusi, ampak Čečeni, Burjati in tako naprej," so ga citirali. Stavek je po poročilih La Croix International sprožil glasen protest s strani ruskih oblasti. 

"Neobičajni poskusi dostopanja do strani"

Direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni je pozno v sredo izjavil, da zaradi "neobičajnih poskusov dostopanja do strani" izvajajo "tehnične preiskave". Vendar v Vatikanu nihče ni jasno omenil možnosti hekerskega vdora. 

Motenje dostopa do spleta je metoda, ki se je kremeljski aktivisti pogosto poslužujejo. Kot je poznavalec spletnih vdorov povedal za spletni portal La Croix International, sicer ne gre za skupine, ki bi bile neposredno povezane z rusko vlado, napadajo pa predvsem zahodne cilje. 

23. novembra je proruska skupina, imenovana Killnet, napadla spletno stran Evropskega parlamenta, na isti dan torej, ko so evropski poslanci sprejeli resolucijo o Rusiji kot državi podpornici terorizma. 

Hekerski vdori že v preteklih letih

Če je pri kolapsu vatikanskih spletnih strani res šlo za hekerski vdor, to ne bi bil prvi primer, piše La Croix International. Spomladi leta 2020 so diplomatsko mrežo Svetega sedeža napadli hekerji, ki naj bi bili povezani s Kitajsko. Za pomoč pri zaščiti računalniških sistemov se je Vatikan takrat obrnil na nekaj drugih zahodnih držav. 

Leta 2015 pa si je zasluge za vdor v vatikansko spletno stran pripisal turški heker, ker je papež Frančišek v nagovoru med bogoslužjem množične poboje Armencev, ki so jih leta 1915 zagrešili Turki, označil za »genocid«.


Kupi v trgovini

Tviti papeža Frančiška
Papeži
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh