Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je umetna inteligenca dobra?

Za vas piše:
s. Barbara Poredoš
Objava: 01. 08. 2023 / 11:25
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2023 / 11:59
Je umetna inteligenca dobra?
Avtorica odgovora je s. Barbara Poredoš. FOTO: osebni arhiv

Je umetna inteligenca dobra?

Kakšen odnos naj kot katoličan zavzamem do umetne inteligence s pojavom inteligentnega sistema ChatGPT ipd.? Je vse, kar nam znanost ponuja, dobro? (Klemen)

Umetna inteligenca je še vedno umetna, podrejena človeški in zato omejena, s tem pa odvisna od našega izpolnjevanja Božje volje pri tehnološkem razvoju. ChatGPT in podobna orodja, s katerimi lahko komuniciramo do neke mere in nam omogočajo celo pisanje zahtevnejših besedil, človeštvu lahko zelo koristijo. Od njihovih uporabnikov pa je odvisno, ali bo res tako, ali pa se bo razvoj umetne inteligence sprevrgel v dve skrajnosti: tehnicizem kot pretirano vrednotenje tehničnih dosežkov, ki nas lahko polenijo (kot uporaba ChatGPT npr. pri šolskih nalogah), ali pa kot popolno nezaupanje tehnologiji, kar je odvisno od vrednot in ciljev ustvarjalcev.

Pred tem se moramo vprašati še, kako se ljudje sploh razlikujemo od umetne inteligence. Ljudje smo ustvarjeni po Božji podobi in imamo dušo, prek katere komuniciramo z Bogom, kar nas razlikuje od ostalih ustvarjenin. Poleg tega naj bi naše delovanje temeljilo na vrednotah, kot so pravičnost, družbene norme, vera in zaupanje, kar nam om...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh