Zapri
Iskanje

Jernej Šček o Bartolomeju de las Casasu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 24. 11. 2022 / 06:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2022 / 10:54
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Jernej Šček o Bartolomeju de las Casasu

Jernej Šček o Bartolomeju de las Casasu
Jernej Šček in David Ahačič. FOTO: Ivo Žajdela
V sredo, 23. novembra, je založba Družina na knjižnem sejmu v Ljubljani predstavila Bartoloméja de las Casasa, očeta antikolonialistične ideologije.

Založba Družina je namreč objavila prevod knjige z naslovom Nadvse kratko poročilo o razdejanju Indij z besedilom Bartoloméja de las Casasa, prevedel jo je Andrej Lokar, spremno besedo pa je napisal Jernej Šček.

Znamenito poročilo misijonarskega škofa o stiku konkvistadorjev z ameriškimi staroselci so prvič objavili leta 1552 in je temeljni dokument o pravicah Indijancev in obsodba krivičnega nasilja, ki so ga bili deležni.

Njegove misli o izkoriščanju tretjega sveta s strani zahodnih velesil je aktualiziral Jernej Šček, pogovor z njim je vodil urednik Družininega knjižnega programa David Ahačič.

Zavzemal se je za miroljubno duhovno kolonizacijo Amerik

Bartolomé de las Casas (1494–1566), španski dominikanski redovnik, škof in teolog, zgodovinar, kronist in filozof, je bil ena najvplivnejših katoliških osebnosti iz obdobja osvajanja Amerik.

Za zgodnji novi vek je bil samosvoj, danes bi rekli vizionarski mislec, pronicljiv pisec in vpliven dostojanstvenik na kraljevem in papeškem dvoru, prvi posvečeni duhovnik v Novem svetu in prvi Evropejec, ki je teoretsko in praktično zagovarjal odpravo ekonomske, politične in kulturne neenakopravnosti ameriških staroselskih ljudstev.

Zavzemal se je za miroljubno duhovno kolonizacijo Amerik.

Znamenito poročilo o stiku konkvistadorjev z ameriškimi staroselci je temeljni dokument krščanskega človečanstva in zagovor naravnih pravic ameriških ljudstev, religiozno poduhovljena in politično ostra obsodba španske osvajalske politike, manifest človekove neodtujljive pravice do življenja.

David Ahačič in Jernej Šček. FOTO: Siniša Kanižaj

Jernej Šček, profesor filozofije in zgodovine iz Trsta

O njem je govoril Jernej Šček (1988), tržaški Slovenec, profesor filozofije in zgodovine na državnem liceju Franceta Prešerna v Trstu, publicist, esejist in prevajalec.

Na Filozofski fakulteti UL pripravlja doktorat iz renesančne filozofije. Prireja predavanja in okrogle mize v sklopu tržaških kulturnih društev ter za projekt Misliti več.

Je avtor številnih člankov in razprav s področja filozofije, zgodovine in slovenskega zamejskega življa v Italiji, med prevajalskimi dosežki pa izstopa prevod antologije filozofskih esejev Augusta Del Noceja (zbirka Sidro, založba Družina, 2020).

Šček je prevod temeljnih besedil dopolnil tudi s študijsko spremno besedo.

Las Casas je bil prvi zahodnjak, ki je razmišljal kolonialno politiko

Jernej Šček je dejal, da je bila izdaja slovenskega prevoda Las Casasovega besedila zahteven založniški podvig.

Las Casas je eden od tistih avtorjev, ki lahko marsikoga razočara, iz povsem nasprotnih ideoloških zornih kotov.

Las Casasa se da z lahkoto uporabiti v raznih postkolonialnih študijah.

Toda Las Casas zahteva kompleksen pristop. Je namreč prvi zahodnjak, ki je razmišljal kolonialno politiko. Šček ga imenuje celo za neke vrste poznosrednjeveškega Che Guevaro.

Poudarjal je pomen človeške osebe in dostojanstva človeka

Las Casas je bil krščanski humanist, saj je umišljal subjektivizacijo. Poudarjal je pomen človeške osebe in dostojanstva človeka.

Za tisti čas je dosegel zelo napredno misel. Vsekakor je klasik, ne pa kak obskurni mislec.

Šček poudari, da je problematično, da smo prevod Las Casasovega besedila dobili šele leta 2021, saj vendar gre za osebo, ki je po njegovem ABC avtor.

V sebi je združeval veliko ambivalentnost, bil je polemik in pridigar, kolonialistični osvajalec, oče evropskega protikolonializma. Bil je neposlušni puntar in zagovornik ameriških staroselcev. Bil je Božji služabnik in spretni politik. Bil je teokratski avtor, ki je utemeljeval krščansko-socialno misel.

Hotel je z reformami od znotraj predrugačiti dvor.

Bartolomé de las Casas je bil priča holokavstu kolonizatorjev v Ameriki, priča plenilskemu gospodarstvu. Zanj je bila edina evangelizacija le miroljubna.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805



Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close