Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski knjižni sejem je nazaj! Letos na novi lokaciji

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 22. 11. 2022 / 09:46
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 11:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski knjižni sejem je nazaj! Letos na novi lokaciji
Obiščite stojnico in dogodke Družine na Slovenskem knjižnem sejmu!

Slovenski knjižni sejem je nazaj! Letos na novi lokaciji

Založba Družina tudi letos sodeluje na Slovenskem knjižnem sejmu, ki bo v letošnjem letu na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

38. Slovenski knjižni sejem je na programu od torka, 22. novembra, do nedelje, 27. novembra, slovesno odprtje pa bo v ponedeljek, 21. novembra, ob 18. uri v Festivalni dvorani.

Založba Družina na knjižnem sejmu tudi tokrat sodeluje s številnimi zanimivimi dogodki.

Vatikanski astronom

V torek, 22. novembra, ob 18. uri se bo Mojca Purger pogovarjala z astronomom iz vatikanskega observatorija. O svoji knjigi z naslovom Ali bi krstili nezemljana? bo spregovoril njen avtor Guy Consolmagno.


Ali bi krstili Nezemljana? To je eno od vprašanj, ki jih obiskovalci vatikanskega observatorija vedno znova zastavljajo. Poleg vprašanj o betlehemski zvezdi, začetku in koncu vesolja, Galileju, planetu Plutonu, črnih luknjah, uničujočih asteroidih in drugih astronomskih temah. Zakaj takšna vprašanja vzbujajo pri ljudeh tolikšno zanimanje, včasih pa tudi dvome in strah?

Antikolonializem danes

V sredo, 23. novembra, bo ob 16. uri naš pogovorni gost Jernej Šček, z njim se bo pogovarjal David Ahačič.

Bartolome de las Casas. FOTO: Wikipedia

Bartolome de las Casas ( 1494 – 1566) je oče antikolonialistične ideologije. Španski dominikanski redovnik, škof, zgodovinar, kronist in filozof, pronicljiv mislec, prvi Evropejec, ki je teoretsko in praktično zagovarjal odpravo neenakopravnosti ameriških staroselskih ljudstev. Kako aktualne so njegove misli o vprašanju antikolonializma in eksploatacije tretjega sveta s strani zahodnih sil, o katerih je pisal že dobro desetletje po odkritju Amerike?

Kultura šteje

V sredo, 23. novembra, ob 18. uri vabljeni na pogovor o veri in občutenju v obleganem svetu. Z gostoma Andrejem Lokarjem in Blažem Podobnikom se bo pogovarjal Ožbej Peterle.

Spoznali bomo misel in delo Rogerja Scrutona, angleškega filozofa. Misli našega časa je dal nekaj razsežnosti, ki bi ji sicer manjkale, ali pa bi javni prostor zaznamovale z manjšo artikulacijsko in vplivanjsko močjo. Iztek moderne dobe je v delih tega angleškega filozofa in ustvarjalca tematiziran s konservativističnega brega.

Tvoj šepet

V četrtek, 24. novembra, ob 17. uri pripravljamo pogovor z mladimi avtoricami. Gostje Patricije Gril bodo Cvetka Sokolov, Aleš Čeh in dr. Tina Osterman ter mlade pisateljice Andrijana Nograšek, Polona Lesnik in Mojca Domej.

Patricija Gril, sourednica revije Najst, bo k besedi povabila nagrajene mlade avtorje Andrijano Nograšek, Polono Lesnik, Mojco Domej in literarno komisijo: pisatelja dr. Cvetko Sokolov in Aleša Čeha ter knjižno urednico založbe Družina dr. Tino Osterman.

V literarnem natečaju Tvoj šepet 2022 je sodelovalo 40 mladih avtoric in avtorjev od 13. do 19. leta starosti. Nagrajenci so bili znani maja letos, na knjižnem sejmu pa bo izšla Knjižica Tvoj šepet z desetimi izbranimi besedili, ki jo bomo vsem udeležencem natečaja podarili brezplačno.

Spletni duhovnik

V četrtek, 24. novembra, ob 19. uri vabljeni na predstavitev knjige župnika Martina Goloba, ki bo odgovarjal na vprašanja Urške Leskovšek.

Martin Golob ob izidu knjige. FOTO: Siniša Kanižaj

Prav gotovo poznate Martina Goloba, preprostega in iskrivega duhovnika, ki na vsem razumljiv način v vlogih razlaga o veri, odnosih in življenju. V korona času so številni spremljali tudi spletne prenose njegovih maš. Nagovori župnika Martina so dobili nadgradnjo tudi v knjigi, kjer razkriva svoje poglede na pomembna življenjska vprašanja.

Pot v samoslovenstvo

V petek, 25. novembra, bo Martin Nahtigal ob 14. uri gostil sogovornika Staneta Grando in Renata Podbersiča.

V letu 2021 smo praznovali 30. obletnico vrste pomembnih dogodkov in procesov, ki so tlakovali pot v razglasitev samostojne, neodvisne in suverene države Slovenije. V tem letu je v knjigi izpod peresa dr. Staneta Grande izšla prva osamosvojitvena zgodovina Slovencev. V njej spoznamo »samoosamosvojitveno« zorenje slovenskega naroda.

Recital Tišji glasovi

Prav tako v petek, 25. novembra, ob 17. uri pripravljamo recital o romantiki. Manici Ferenc se bodo na odru pridružili Brane Senegačnik, Matej Venier in Lucas Somoza Osterc.

Romantika kot doba je stvar preteklosti, romantičnost kot drža duha pa se je ohranila. Romantično je fantastično, iznajdljivo, metafizično, imaginarno. Spoznajmo izbrane pesmi nemških romantikov, izšle so v knjigi Tišji glasovi, skozi recitacije prevajalca Braneta Senegačnika in Mateja Veniera. Kako romantično zazvenijo, bomo slišali v interpretaciji baritonista Lucasa Somoza Osterca.

Podelitev nagrade Svetlobnica

Zadnji dogodek je na vrsti v soboto, 26. novembra, ko bo predsednik žirije Jože Horvat ob 11. uri slovesno podelil nagrado Svetlobnica za izvirno, še neobjavljeno knjižno delo v slovenskem jeziku. Na podelitvi bodo poleg predsednika in nominirancev sodelovali tudi člani žirije: Ignacija Jarc Fridl, Tone Rode, David Ahačič, Brane Senegačnik in Manica Ferenc.

Svetlobnica je literarni natečaj Založbe Družina, na katerega se lahko prijavijo avtorji z izvirnimi, še neobjavljenimi knjižnimi deli v slovenskem jeziku s področja romanopisja, poezije, dramatike ali literarne esejistike.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Na spletni prižnici
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh