Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jeruzalemski patriarh: kristjani želijo biti del skupnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 01. 2022 / 07:14
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2022 / 07:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jeruzalemski patriarh: kristjani želijo biti del skupnosti
Nadškof Pizzaballa med bogoslužjem v Jeruzalemu. FOTO: Vatican Media

Jeruzalemski patriarh: kristjani želijo biti del skupnosti

Latinski patriarh v Jeruzalemu, nadškof Pierbattista Pizzaballa, je prepričan, da posebna zaščita kristjanov v Sveti deželi ni potrebna.

Pogosto sicer sliši, je pojasnil, da kristjani na tem območju potrebujejo »zaščito za številne stiske in sovražnosti«, pa tudi »lasten prostor pod soncem«, toda sam se s tem mnenjem ne strinja, kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil v mašnem nagovoru ob začetku novega leta.

Ne želimo si zaščitenega življenja pod stekleno kupolo, temveč si želimo biti sestavni del družbenega in verskega življenja svoje skupnosti. (nadškof Pizzaballa)

»Ne želimo si zaščitenega življenja pod stekleno kupolo, temveč si želimo biti sestavni del družbenega in verskega življenja svoje skupnosti,« je dejal nadškof Pizzaballa. Kot takšni želijo kristjani »s svojim načinom življenja širiti veselo oznanilo« in »trpečemu svetu predstaviti alternative, ki temeljijo na enakopravnosti in spravi, medsebojnem spoštovanju in ljubezni«.

Nadškof Pizzaballa se je v mašnem nagovoru odzval na nedavno začeto razpravo o varnosti kristjavno v Sveti deželi. Grški pravoslavni patriarh Jeruzalema, Teofil III., je namreč sprožil spletno kampanjo, »da bi zaustavil propad krščanskih skupnosti v Sveti deželi«. V skupni izjavi so tamkajšnji cerkveni predstavniki pred kratkim svarili pred ogroženo navzočnostjo kristjanov v deželi Jezusovega rojstva.

Izrael: očitki o ogroženosti kristjanov so neutemeljeni.

Očitki o preganjanju kristjanov so v Izraelu povzročili precejšnjo nejevoljo. Tiskovni predstavnik tamkajšnjega zunanjega ministrstva, Lior Haiat, je obtožbe označil kot neutemeljene. Po njegovih besedah te izkrivljajo stvarnost krščanske skupnosti, ki tako v Jeruzalemu kot v celotnem Izraelu uživa polno svobodo veroizpovedi in češčenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh