Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jeruzalemski patriarh: premirje ne bo rešilo spora

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 05. 2021 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2021 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jeruzalemski patriarh: premirje ne bo rešilo spora

Jeruzalemski patriarh: premirje ne bo rešilo spora

Nadškof Pizzaballa: problemi, ki so povzročili nasilje, s tem niso rešeni.

Jeruzalemski patriarh nadškof Pizzaballa FOTO: Vatican Media

Trenutna ustavitev spopadov v Izraelu je po besedah latinskega patriarha v Jeruzalemu, nadškofa Pierbattiste Pizzaballe, prinesla nekaj miru družinam v Sveti deželi. »Toda ni rešila problemov, ki so povzročili nasilje,« je nadškof dejal v nagovoru med binkoštno vigilijo v baziliki sv. Štefana v Jeruzalemu. Katoličani v Sveti deželi so se na predvečer binkošti znova zbrali k molitvi za mir v domovini.

Skrajne napetosti v različnih mešanih arabsko-judovskih mestih je nadškof Pizzaballa označil kot vznemirjujoče znamenje. Vernike je pozval, naj odločno obsojajo besedno nasilje in napadalno govorico, »ki neizogibno vodita do fizičnega nasilja«. Občutkov sovražnosti ljudje ne smejo niti negovati niti dopuščati. Blagodejno pa je kljub napetostim in nasilju opazovati številna prijateljstva in bratske vezi med judovskimi in arabskimi Izraelci.

Binkoštna zgodba posebej nagovarja materno Cerkev v Jeruzalemu, predvsem v trenutnih razmerah, ko je dežela razdeljena, zaznamovana s političnim in verskim sovraštvom in razcepljenostjo. Prvo in najpomembnejše poslanstvo materne Cerkve mora zatorej biti, da je pričevalka edinosti in miru, tako italijanski frančiškan.

V Jeruzalemu je zbrana duša vsega sveta

Nadškof Pizzaballa je opozoril na svetopisemske opise Jeruzalema kot »hiše molitve za vse narode«, kar predstavlja tudi značaj tega svetega mesta. V Jeruzalemu je zbrana duša vsega sveta: »Potrkavanje zvonov, klici mujezinov, zvok šofarja … to je njegov glas. Trenutki judovske, krščanske in muslimanske molitve zaznamujejo njegov čas.«

Patriarh je pozval politične in verske avtoritete, naj »to enkratno dediščino varujejo z največjo previdnostjo«. Vsaka razdeljenost, vsaka gesta zavračanja drugega in sleherna oblika nasilja prizadene globoko rano življenju mesta. Zato ni naključje, da se je zadnji val nasilja v Sveti deželi začel prav v Jeruzalemu.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh