Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jeruzalemski patriarh se boji širjenja nasilja iz Sirije

Objava: 10. 09. 2012 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jeruzalemski patriarh se boji širjenja nasilja iz Sirije

Fouad Twal je v italijanskem časniku tudi počastil spomin pokojnega milanskega kardinala Carla Marie Martinija.

Latinski patriarh v Jeruzalemu, Fouad Twal, opozarja pred širjenjem sirskega spora na sosednja območja. “Bojimo se, da bi se nasilje lahko razširilo tudi na druge predele Bližnjega Vzhoda”, je nadškof Twal dejal med svojim obiskom Italije minuli teden v pogovoru za milanski časnik ‘L’Avvenire’. Jeruzalemski patriarh je v Italijo pripotoval na pogreb kardinala Carla Marie Martinija, med obiskom pa je izrazil upanje, da bo papež Benedikt XVI. na potovanju v Libanonu ob koncu tega tedna celotnemu področju izrekel mirovni poziv, ki bi lahko prispeval k pomiritvi in spravi sprtih strani.

Patriarh glede položaja v Sveti deželi ‘ni optimist’. Na Bližnjem Vzhodu in predvsem v Jeruzalemu sicer trenutno vlada nekakšno ‘socialno politično’ premirje, saj osrednje zanimanje na tem področju ni več namenjeno Izraelu ali palestinskim območjem, pač pa Siriji. Kristjani si od papeževega obiska v Libanonu obetajo zelo veliko.

Patriarh je v pogovoru za omenjeni italijanski časnik obsodil nasilje ‘izraelskih vandalskih skrajnežev’ proti krščanskim ustanovam. Namerni požig samostana trapistov v Latrunu in žaljivi napisi na cerkvenih zidovih niso osamljen primer. Pred tem je bila napadena tudi anglikanske cerkev v mestu Akko in krščansko pokopališče na jugu Izraela.

Razveseljivo je, da so tako izraelske oblasti kot tudi predstavniki muslimanov ostro obsodili napad v Latrunu. Žal pa zgolj besede ne zadostujejo. Potrebno bi bili ustrezni ukrepi, ob katerih bi se storilci zavedeli teže svojega dejanja. Žalostni dogodek znova dokazuje, kako pomembna je ustrezna vzgoja za mirno sožitje različnih veroizpovedi.

Patriarh Twal je v pogovoru počastil tudi spomin pokojnega italijanskega kardinala Martinija, ki je zadnja leta svojega življenja delno preživel tudi v Jeruzalemu. “Njegova navzočnost nas je napolnila s hvaležnostjo. Bil je podoba resničnega patriarha”, je dejal Fouad Twal. Kardinal Martini je po njegovih besedah ‘resnično živel kompleksnost Svete dežele, vključno z njeno politično platjo’. Pri tem pa ni uporabljal jezika politike, temveč je ostal pri duhovnih razsežnostih.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh