Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezik ljubezni sozakonca

Za vas piše:
Drago in Sara Jerebic
Objava: 20. 07. 2020 / 09:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2020 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezik ljubezni sozakonca

Jezik ljubezni sozakonca

Kaj storiti, če se zdi, da je začetna ljubezen zbledela?

Foto: Tatjana SplichalAndrejevo vprašanje:

»Včasih je težko, ko si že toliko let skupaj in se od tebe pričakuje, da si še vedno ne vem kako navdušen nad ženo ali celo zaljubljen vanjo. Kaj šele, če vedno znova in znova ponavlja ene in iste stvari, ki mi gredo strašno na živce, ona pa pravi, da to ni nič takega. Potem pa mi očita, da stalno pogrevam stare zamere, namesto da bi se imela fajn.«


Odgovor zakonskih in družinskih terapevtov Draga in Sare Jerebic:

Naklonjenost izvira iz spoštovanja. Hrana za spoštovanje pa je (tudi) občudovanje. Če je tega z leti vse manj in manj, je razumljivo, da je potem tudi navdušenosti in veselja, da smo poročeni, vse manj.

Včasih kdo reče, da se je v takih trenutkih pomembno vrniti k začetkom ter se spomniti, kaj vaju je v začetku tako zelo navduševalo, da sta se odločila drug za drugega. Vendar potem kdo reče, da je pač začetna ljubezen zbledela in da je akumulator »prazen« in brez menjave ne bo nič drugače. A kaj pomeni menjava? Menjava partnerja ali morda menjava oblike povezovanja. Osredotočimo se na slednje.


Svetujeta Drago in Sara Jerebic (Družinski inštitut Bližina). Foto: Tatjana Splichal


Ali vem, katero obliko povezovanja in izražanja naklonjenosti ima moj sozakonec najraje? Dr. Gary Chapman (nekaj njegovih knjig je izdala tudi založba Družina) govori o petih jezikih ljubezni. Kakšen je njen jezik ljubezni? Ima rada pohvale, besedne poklone ali ima raje majhne pozornosti, darila, čokolado, rože? So ji všeč dotiki, objemi ali ima raje, da si vzamete čas za poslušanje? Zadnji, peti jezik predstavljajo usluge, dejanja.

Dva zakonca sta se veliko kregala, dokler nekega dne žena ni moža prosila, naj ji pove, kaj bi lahko naredila, da bi mu bilo laže. To ga je zelo presenetilo. Kljub temu da sprva ni verjel, ji je povedal svoje želje in sta naredila skupni načrt (usluge). Seveda je pričakoval, da bo nekaj v zameno terjala tudi žena. Sprejel je njeno željo, da bi šla večkrat skupaj na sprehod (čas) in da bi pogosteje skupaj zaspala objeta (dotik). Žena ga je vprašala, zakaj je zdaj tako hitro sprejel to, kar si je ona želela že leta. Odgovoril ji je: »Končno sem se ob tebi počutil upoštevanega in slišanega.«


*Svetujeta Drago in Sara Jerebic (Družinski inštitut Bližina).*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh