Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezuit Spadaro prevzema pomemben položaj v Vatikanu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 09. 2023 / 11:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2023 / 07:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezuit Spadaro prevzema pomemben položaj v Vatikanu
Jezuit p. Antonio Spadaro velja za zaupnika papeža Frančiška. FOTO: Vatican Media

Jezuit Spadaro prevzema pomemben položaj v Vatikanu

Italijanski jezuit Antonio Spadaro, doslej glavni urednik jezuitske revije »La Civiltà Cattolica«, bo odslej podtajnik vatikanskega Dikasterija za kulturo in vzgojo.

Sobrata jezuita je na novi položaj imenoval papež Frančišek, Spadaro pa bo službo nastopil 1. januarja 2024. Na položaju glavnega urednika jezuitske revije ga bo po navedbah spletnega portala Vatican News nasledil p. Nuno da Silva Gonçalves.

P. Antonio Spadaro je dvanajst let urejal jezuitsko revijo »La Civiltà Cattolica«.

57-letni Antonio Spadaro velja za zaupnika papeža Frančiška. Ko se sveti oče na potovanjih v tujino za zaprtimi vrati srečuje s člani jezuitskega reda, je oče Spadaro doslej vedno pripravil poročilo o srečanju, ki je bilo pozneje objavljeno v reviji Civiltà Cattolica. Spadaro je revijo urejal dvanajst let.

V 4158. številki mednarodne revije z današnjim datumom izida se od bralcev poslavlja z besedami, da predaja mesto glavnega urednika »v izjemno zapletenem in razgibanem času za življenje sveta in Katoliške cerkve«. Govori tudi o »gorečem poslanstvu, ki mi je omogočilo doživeti zelo lepa leta in odnose z mojimi jezuitskimi sobrati v uredništvu in po svetu - več kot 200 jih je. Skupaj smo si prizadevali, da bi Civiltà Cattolica postala zelo posebna revija«. Jezuit se vsem skupaj zahvaljuje, prav tako tudi laičnim sodelavcem.

Novi glavni urednik jezuitske revije p. Nuno da Silva Gonçalves. FOTO: Vatican Media

Spadarov naslednik nekdanji rektor Papeške univerze Gregoriana

P. Gonçalves, ki bo nasledil Spadara na položaju glavnega urednika, je bil rektor Papeške univerze Gregoriana od 1. septembra 2016 do 31. avgusta 2022. Od januarja 2023 je član kolegija pisateljev Civiltà Cattolica. Gonçalves je o svoji novi vlogi glavnega urednika povedal:

V razdeljenem, ranjenem svetu, ki potrebuje ozdravljenje, mir in spravo, revija La Civiltà Cattolica resnično ponuja sporočilo upanja za vse s krščanskimi vsebinami današnjega sveta in pogledom v prihodnost.

»Naši naročniki in bralci so v središču našega vsakdanjega dela in tvorijo skupnost, s katero želimo okrepiti odnose in poglobiti medsebojno razumevanje. Ponosni smo na svojo istovetnost in zgodovino ter želimo biti revija, ki nagovarja vse. V razdeljenem, ranjenem svetu, ki potrebuje ozdravljenje, mir in spravo, revija La Civiltà Cattolica resnično ponuja sporočilo upanja za vse s krščanskimi vsebinami današnjega sveta in pogledom v prihodnost. To počnemo, kot vedno, v zvestem in ustvarjalnem soglasju s stališči papeža in Svetega sedeža.«

Civiltà Cattolica trenutno izhaja v devetih različnih svetovnih jezikih: portugalščini, italijanščini, angleščini, španščini, francoščini, kitajščini, korejščini, japonščini in ruščini. Samo italijanska izdaja izhaja vsaka dva tedna, druge pa mesečno ali dvomesečno. Do leta 2017 je izhajala samo italijanska izdaja. Revija ima tudi svoj kanal v angleškem jeziku na spletnem portalu YouTube, obravnava pa teološke, politične, zgodovinske in kulturne teme. Avtorji so skoraj izključno jezuiti.

Nalaganje
Nazaj na vrh