Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezuiti praznujejo dva jubileja in god sv. Ignacija

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 07. 2014 / 13:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezuiti praznujejo dva jubileja in god sv. Ignacija

Jezuiti praznujejo dva jubileja in god sv. Ignacija

Zadnji dan v juliju je namenjen jezuitom. 31. julija namreč praznuje sveti Ignacij, ustanovitelj jezuitskega reda. Prav letos praznujejo 45. let samostojne province.

Zadnji dan v juliju je namenjen jezuitom. 31. julija namreč praznuje sveti Ignacij, ustanovitelj jezuitskega reda. Prav letos praznuje slovenska Družba Jezusova 45 let samostojne province in 200 let od ponovne vzpostavitve jezuitskega reda.

Slovenski jezuiti zato vabijo na romanje k svetemu Ignaciju na Rdečem bregu na Pohorju. »Na vrhu zelenega Pohorja, med visokimi smrekami, ob pesmi vetra in šumov gozda, so naši predniki v veri in ljubezni do Boga in svetega Ignacija zgradili cerkev posvečeno gorečemu vitezu, iskalcu Boga, svetemu Ignaciju Lojolskemu,« so zapisali v vabilu.

V četrtek se bo praznovanje goda svetega Ignacija začelo s sveto mašo ob 11h, ki jo bo daroval p. dr. Ivan Hočevar.

Glavna slovesnost pa bo v Ljubljani, v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah (ob 17.30). Mašo bo vodil novi provincial p. Ivan Bresciani, pridigo pa bo pripravil prejšnji provincial p. Milan Bizant. Med mašo bomo priča zamenjavi provincialov, slovesne zaobljube pa bosta izrekla p. Damjan Ristić in p. Miran Žvanut. Seveda jezuiti ne bodo pozabili na Gabrijela Gruberja, ki je omogočil, da je Družba Jezusova pred 200 leti znova lahko zaživela.


Ignacij Lojolski

Ustanovitelj jezuitov je bil Ignacij Lojolski, ki se mu je življenje spremenilo v bitki za mesto Pomplona. Bil je težko ranjen v desno nogo, kar je zahtevalo dolgotrajno zdravljenje. Čas si je krajšal z branjem Kristusovega življenja in življenjepisov svetnikov. Takrat se je v njem prebudila želja, da bi jim bil podoben, poleg tega pa se mu je prikazala Devica Marija z Detetom, zato je po ozdravitvi popolnoma spremenil svoje življenje. Nekaj časa je živel kot puščavnik, doživel videnja in napisal knjigo Duhovne vaje. Nato je študiral v Parizu in se 15. avgusta 1534 v Marijini kapeli večno zaobljubil uboštvu in čistosti. s čimer je postavil temelje jezuitskemu redu. Papež Pavel III. je skupnost Ignacija Lojolskega, zdaj znano kot Družbo Jezusovo, potrdil 27. septembra 1540.

Jezuiti izrekajo štiri redovne zaobljube: zaobljubo uboštva, čistosti, pokorščine in popolno pokorščino papežu. Zaradi velikega vpliva in delovanja na različnih področjih je red vzbudil nezaupanje, zato so ga konec 18. stoletja prepovedali. Leta 1814 ga je znova obnovil papež Pij VII.



Katja Cingerle
foto: Arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh