Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Rupnik ne sme več umetniško delovati v verskih objektih

Za vas pišejo:
Mojca Purger, Marko Mesojedec
Objava: 21. 02. 2023 / 08:18
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2023 / 16:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Rupnik ne sme več umetniško delovati v verskih objektih
Delegat mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu p. Johan Verschueren. FOTO: Spletna stran jezuieten.org

P. Rupnik ne sme več umetniško delovati v verskih objektih

Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu je danes objavil novo poročilo o pričevanju domnevnih žrtev slovenskega patra Marka Rupnika. V izjavi z naslovom K priznanju resnice: sklepi delegata DIR glede p. Marka Ivana Rupnika so zapisali, da gre za prijave duhovnih, psihičnih in spolnih zlorab z zelo visoko stopnjo verjetnosti, ki naj bi jih Rupnik zakrivil med sredino 80. let prejšnjega stoletja in letom 2018.

V izjavi, ki so jo objavili na spletni strani jezuitske kurije, so potrdili, da so na poziv, ki so ga objavili decembra, prejeli nova pričevanja domnevnih žrtev p. Marka Ivana Rupnika in da so pričevanja verodostojna. 

Italijanski časopis La Repubblica poroča, da gre za petnajst novih pričevanj, skoraj vse so ženske, dva pa sta tudi moška. P. Verschueren je italijanskemu novinarju povedal: "Vem, da se mediji osredotočajo na spolne vidike, a verjemite mi, psihična in duhovna zloraba sta veliko bolj škodljivi." 

Prisluhnili so vsem, ki so želeli spregovoriti

Po tem, ko so v javnost prišle novice o zlorabah s strani p. Marka Ivana Rupnika, so v jezuitski kuriji vzpostavili referenčno skupino, ki je zbirala pritožbe v zvezi s patrom Markom Ivanom Rupnikom in drugimi jezuiti, ki spadajo pod pristojnost Delegacije mednarodnih jezuitskih hiš in dela Družbe Jezusove (DIR). Kot piše v izjavi vodstva mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu, so prisluhnili vsem vpletenim ljudem, ki so želeli spregovoriti. »Vodja mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu p. Johan Verschueren je izjemno hvaležen vsem, ki so imeli moč povedati svoje izkušnje, včasih z notranjim trpljenjem, ko so morali znova opozoriti na številne boleče epizode.«

Kaže na verodostojnost pričevanj

Iz dejstva, da so ljudje, ki se med seboj ne poznajo, pripovedovali o podobnih izkušnjah s p. Rupnikom v različnih obdobjih od sredine 80-ih do leta 2018, sklepajo, da je verodostojnost pričevanj visoka. Kot so pojasnili v izjavi, gre za ljudi iz skupnosti Loyola, za samske, ki trdijo, da so bili zlorabljeni v vesti, duhovno, psihološko ali spolno nadlegovani, pa tudi za ljudi, ki so bili del centra Aletti.

P. Rupnik se s skupino ni želel sestati

Skupina, ki je zbirala pričevanja, je p. Rupniku predlagala, da bi se sestali, vendar brez uspeha. Zbrano gradivo so predali p. Verschuerenu. V njem skupina predlaga različne možnosti in priporočila v zvezi z nadaljnjimi postopki. Kot so zapisali v izjavi, pričevanja izključujejo kazensko odgovornost p. Rupnika pred italijanskimi pravosodnimi organi, s kanoničnega, cerkvenega vidika ter glede njegove redovne in duhovniške odgovornosti pa je pomen pričevanj obremenilen.

Možnosti za nadaljnje ukrepe zoper p. Rupnika

V izjavi je podana razlaga, kakšne so možnosti za nadaljnje ukrepe zoper p. Marka Ivana Rupnika. Omenja se možnost, da bi p. Rupnika umaknili in ga omejili na kontemplativno življenje. P. Verschueren je celotno dokumentacijo, ki mu jo je predložila skupina, skrbno proučil in prišel do zaključka, da je potrebno nadaljevati z ukrepi, ki zagotavljajo, da do podobnih situacij ne bo več prišlo. »Zato namerava spodbujati notranji postopek Družbe Jezusove, kjer bi p. Rupnik lahko podal svojo verzijo dejstev (česar ni storil, ko ga je k temu pozvala referenčna skupina). Ta postopek lahko povzroči disciplinski ukrep.«

P. Verschueren je p. Rupniku zaostril previdnostne ukrepe in mu poleg že veljavnih omejitev prepovedal še kakršno koli javno umetniško izvajanje, zlasti v verskih strukturah. P. Rupnik ne sme javno duhovniško delovati, ne sme javno komunicirati in zapustiti italijanske regije Lacij.

"Resnica je siva"

P. Verschueren je za La Repubblico dejal: »Veliko je odvisno od tega, kako se bo p. Rupnik odzval na ta nova pričevanja, če bo želel vstopiti v to na konstruktiven način ali pa bo ostal na poti zanikanja.«

Med preiskavo sta v generalno kurijo prišli tudi pričevanji dveh skupin vernikov, ki branita patra Rupnika, saj je delal dobre stvari. P. Verschueren je dejal, da se »ne soočamo z demoni, ampak z ljudmi z njihovimi grehi. Črno-belo razmišljanje v tako zapletenih primerih je nemogoče, vendar moramo sposobni vstopiti v to resnico, ki je siva.«

Če bi p. Rupnik vstopil v proces odkrivanja resnice, bi to pomagalo tudi žrtvam, je izpostavil. »To zelo pomaga pri procesu celjenja ran, ki je boleč in ga ni mogoče opraviti v dveh minutah.« Najprej pa je treba zagotoviti, da bo absolutno izključeno, da bi do podobnih situacij spet prišlo, je izjavil za italijanski časopis.

Za popolno priznanje resnice 

Izjava poudarja, da je Družba Jezusova dolžna primere obravnavati resno, s spoštovanjem in zaščito resnice in pravice za vse vpletene. »Še enkrat želim vztrajati, kot sem in bom v različnih okoliščinah, da kot član Družbe Jezusove čutim dolžnost, da resno obravnavam ta primer in druge podobne primere, ki so se pojavili in so še vedno prisotni.«

V vsakem primeru želijo imeti pred seboj jasno možnost poti, ki zasleduje popolno priznanje resnice s strani odgovornih in pot pravice za storjeno krivico.

Izjava se zaključuje z opombo, da so p. Marka Ivana Rupnika seznanili z naravo in vsebino očitkov ter z odločitvijo vodstva mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu. Prav tako pa so novico o odločitvi p. Verschuerena poslali pritožnikom in pričam, ki so se obrnili na jezuite.

Slovenski jezuiti zadeve ne komentirajo 

Za komentar današnjega poročila smo se obrnili tudi na provinciala slovenskih jezuitov p. Mirana Žvanuta, saj so tudi slovenski jezuiti januarja morebitne žrtve pozvali k prijavi. Zanimalo nas je, ali se je na njihov poziv kdo odzval in ali so prijave posredovali v Rim. V telefonskem pogovoru nam je p. Žvanut dejal, da zadeve za zdaj ne bo komentiral, saj da so za zadeve po njegovih besedah pristojni v Rimu. 

Morebitne žrtve se lahko obrnejo na teamreferente.dir@gmail.com (v Rimu).



Nalaganje
Nazaj na vrh