Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezus me ni pozabil [RAZLAGA EVANGELIJA]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 28. 04. 2024 / 00:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2024 / 00:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezus me ni pozabil [RAZLAGA EVANGELIJA]
Jezus v prispodobah: od Dobrega pastirja do prave vinske trte ... FOTO: Oton Naglost

Jezus me ni pozabil [RAZLAGA EVANGELIJA]

Evangeljski odlomek pete velikonočne nedelje govori o Jezusu kot o vinski trti, rastlini, ki jo je treba negovati, čuvati in obrezovati. Duhovnik Simon Potnik nam v razlagi evangelija zagotavlja, da nas Jezus nikoli ne bo pustil samih z našimi križi, video nagovor za otroke pa je tokrat pripravila s. Ema Alič.

Prvo berilo: Barnaba razloži apostolom, kako je Pavel na poti videl Gospoda Apd 9,26–31; Ps 22;
drugo berilo: Jezusova zapoved je, da verujemo in se ljubimo 1 Jn 3,18–24

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 15,1–8)

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Jaz sem prava vinska trta in moj Oče je vinogradnik. Vsako mladiko na meni, ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, otrebi, da rodi še več sadu. Vi ste že čisti po besedi, ki sem vam jo povedal. Ostanite v meni in jaz v vas. Kakor mladika ne more sama roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni. Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete ničesar storiti. Če kdo ne ostane v meni, ga vržejo proč kakor mladiko in se posuši. Te mladike poberejo in vržejo v ogenj in zgorijo. Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosite, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo. V tem je poveličan moj Oče, da obrodite obilo sadu in postanete moji učenci.«

Video razlaga za otroke


Brez tebe ne zmorem ničesar

Piše: Simon Potnik

Od Dobrega pastirja iz pretekle nedelje danes prehajamo do prave vinske trte. Dobri pastir – prava vinska trta. Od ene prispodobe do druge.

Današnja Jezusova podoba vinograda nas pelje še globlje v povezanost z Jezusom. Izrael je bila v Jezusovem času dežela vinograda. Grozdje imajo za zobati in za pijačo. Vsi ga poznajo. In dobro poznajo besedila Stare zaveze, ki judovsko ljudstvo primerjajo s trto. Kar samo kliče k rodovitnosti, bujnosti, pa tudi k skrbi, k delu v vročini in končno k obiranju pridelka. Ni rastlina, ki rodi v zemlji, in ni drevo, ki bi v višini ponujalo svoje plodove. Trto je treba negovati, čuvati in obrezovati. Kar nekaj lepega zelenja bo končalo v odpadu, če hočemo dober pridelek. Spet ena izmed žrtev. In ko že okusimo sladke jagode, ko smo skoraj dosegli cilj, nastopi čas preže. Rado se zgodi, da se prikrade jata, ki bi si postregla z grozdjem. Ampak bolj kot v to simboliko nas Jezus danes povede v organsko povezanost z njim. Trta, ki omogoča življenje, in na njej mladike. Mladike brez trte ovenijo, se posušijo in odmrejo. Kako močno delujejo besede: »Brez mene ne morete ničesar storiti.« Ničesar!

Ni me pozabil. Le način ima drugačen in časovnico.

Vera vanj premaga svet

Zdaj laže razumemo in sprejmemo situacije, v katerih se znajdemo in se zdijo brezizhodne. Zakaj Jezus Petru omogoči, da mu gre naproti po vodi? Zakaj dopusti, da Lazar umre? Zakaj spravi v zadrego učence ob lačni množici? Zakaj prepusti strahu nevihte prestrašene apostole? Ker brez njega res ne morejo ničesar storiti. Morda ne čutim povezanosti z Jezusom. Morda je moja molitev pusta in rutinska. Morda izgubljam vero ali pa sem izgubil veselje nad izpolnjevanjem Božje volje. Morda sem celo sredi neuspehov. Komaj obvladam eno težavo, nastopi še hujša. Zdi se, da se to ne bo nikoli končalo, razen če svoje upanje in načrte izročim Njemu.

Iz današnjega evangelija veje gotovost, da me Jezus ne bo prepustil mojim šibkostim in križem. Ni me pozabil. Le način ima drugačen in časovnico. Saj tistim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu. In vera vanj je tista, ki premaga svet. Pa če bom moral še tolikokrat teči k praznemu grobu, se posloviti na poti v Emavs ali preprosto čakati za zapahnjenimi vrati, da se nekaj zgodi. Zdaj vem, da on lahko naredi vse. Pri grobu me pričaka navidezni vrtnar, na poti tujec, pri zaprtih vratih pa kar on sam. Vse to, če ostanem eno z njim in njegove besede v meni. Vera je šibka, spomin raztresen, srce slabotno, toda v svetu lažnega naj jaza, polnega samega sebe, si bom ponavljal: Brez tebe, Jezus, ne zmorem nič. Ti zmoreš vse.

Nalaganje
Nazaj na vrh