Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Jezus vedno misli na druge«

Objava: 17. 08. 2016 / 10:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Jezus vedno misli na druge«

»Jezus vedno misli na druge«

Papež v katehezi o usmiljenju kot orodju občestva.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v dvorani Pavla VI. izhajal iz odlomka iz Matejevega evangelija, ki govori o čudežu pomnožitve kruha (Mt 14,13-21). Naslov kateheze je bil Usmiljenje kot orodje občestva.



Na začetku evangelistove pripovedi Jezus ravno izve za smrt Janeza Krstnika in si želi nekaj časa prebiti v samoti. Ljudje so kljub temu pristopili k njemu in ob pogledu na množico se jih je usmilil in ozdravil njihove bolnike. Jezus namreč vedno misli na druge, je poudaril papež.

Čeprav potrebuje samoto in molitev, je ganjen ob dejstvu, da ga ljudje potrebujejo. Njegovo sočutje se vedno izkazuje »na vso moč«, saj nas Jezus ljubi in nam želi biti blizu.

Jezus poskrbi za vse, ki hodijo za njim, in v to vključi tudi svoje učence. Naroči jim, naj nahranijo množico, ker si želi, da bi bil vsak posameznik konkretno soudeležen v njegovem sočutju. S pomnožitvijo kruha in rib prerodi vse občestvo, tako kot tudi nas evharistija preoblikuje v Kristusovo telo in duhovno hrano za brate. Jezus želi doseči vse, da bi vsem prinesel Božjo ljubezen, zato vsakega vernika spreminja v služabnika usmiljenja.

Ko nam Jezus s svojim sočutjem in ljubeznijo podari neko milost, nam odpusti grehe, nas objame in ljubi, tega nikoli ne stori na pol, ampak v celoti. Tudi v evangeljskem odlomku nasiti vse ljudi, ne le dela množice. Jezus napolni naše srce in naše življenje s svojo ljubeznijo, s svojim odpuščanjem in s svojim sočutjem. Tudi kristjani bodimo vidno znamenje usmiljenja Boga, ki ne želi nikogar pustiti v samoti in stiski.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh