Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričevanje Urške Valjavec: Jezus, zaupam vate! [VIDEO]

Za vas piše:
Helena Rozman
Objava: 25. 01. 2023 / 14:40
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2023 / 08:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričevanje Urške Valjavec: Jezus, zaupam vate! [VIDEO]
V oddaji Reflektor z Rožletovo mamico Urško Valjavec. FOTO: Siniša Kanižaj

Pričevanje Urške Valjavec: Jezus, zaupam vate! [VIDEO]

Rožle Valjavec se je rodil kot prvorojenec šestčlanske družine Valjavec. Rojen je bil na veliko noč, kot šestletni otrok pa je že moral sprejeti nase križ težke bolezni angiosarkoma v levem srednjem ušesu.

Z njim je to pot hodila celotna družina, zadnja leta pa je zgodba odmevala tudi v širši katoliški javnosti, ko smo mnogi goreče molili zanj. Mamica Urška je že takrat mirno izgovarjala »Jezus, zaupam vate!«. Pred tremi leti je Rožle odšel v večnost, kjer uživa z Gospodom, spomin nanj pa ostaja živ v srcih vseh, ki so se srečali z njim.

Diagnoza

Mamico Urško mi je leta 2015 predstavila Darja, Rožletova krstna botrica. Ob moji diagnozi raka dojke je Darja v enem izmed telefonskih pogovorov slušalko predala njej. Že takrat sem na lastno uho slišala, da je to modra žena, ki ne deli nasvetov brezglavo in kar povprek, kot sem to doživela od nekaterih, temveč se je z vso resnostjo zavzela za sina in raziskala, kaj ubija rakave celice. Seveda sta bili moja in Rožletova diagnoza različni, tudi če je šlo pri obeh za raka, vendar sem bila Urški hvaležna, ker me je usmerila in spodbudila.

Rožle je dodal nov pogled

Potem sem od Darje slišala, da je Rožle super, da se je pozdravil in čez nekaj časa zatem, da se je rak spet pojavil. Spomnim se, da sem Boga vprašala, s kakšnimi nameni dopušča bolezni najmlajšim. Ko sem videla sliko, kako je tumor povečal Rožletovo lice, pokril oko in se razširil, smo doma še bolj vsak večer goreče prosili zanj. Moji sinovi so v družinski molitvi pripovedovali Jezusu, kako so veseli malenkosti: da lahko hodijo v šolo, opravljajo vsa njim do takrat zoprna opravila, da so meni lahko odrezali tumor … kako si srečen in hvaležen, ko oddaljiš pogled in nisi več center, okoli katerega naj se vse vrti.

Smrt

Rožle je umrl ravno na 9. rojstni dan mojega sina. Po prijetni zabavi sem pospravljala balone, svečke, slikice smučarskih skakalcev, oblake …, ko me je zadelo sporočilo. Med solzami sem začutila olajšanje, o katerem je pozneje spregovorila tudi Urška.

Rožle po operaciji. FOTO: arhiv Urške Valjavec

Povabilo v Reflektor

Lani sem Urško poklicala, ali bi delila le en majhen prispevek o tem, kako je kot mamica hodila s sinom to pot, pa se nisva mogli odtrgati od slušalke … njena iskrenost, Jezusovi čudeži in bogata Rožletova razmišljanja so me nagovorili in sem rekla: »Urška, kaj če bi ti prišla v Reflektor na en pogovor in delila vse to še z gledalci. To je treba osvetliti, to je Svetloba, ki jo imamo radi.« Zanimalo me je tudi, kako je ona spoznala Jezusa, ki Mu predano zaupa. In še marsikaj drugega.

Hvaležna sem Urški, da je spregovorila o teži, da je delila z nami Rožletove besede, bogata razmišljanja, sprejemanje trpljenja in prepuščanja Božji volji.

Urška pripoveduje

Ko je Urška pogledala nazaj, je povedala, da je prve mesece molila za Rožletovo ozdravitev, potem pa se je zgodil notranji preobrat v njeni veri in ji je postalo jasno, da otrok ni le njen, da je Božji in se mora zgoditi Božja volja. Bolj se je tudi zavedala minljivosti.

Zanjo so bili najtežji fizični napori, skrbela je še za dojenčka in drugega sina. Čustveni napori pa so bili spremljanje Rožleta ob njegovem slovesu. Pove, da bi bilo lažje, če ne bi bila tako sama v tem. Mama pa mora iti do konca in tako ji je postalo jasno, kaj je Marija prestajala ob Jezusovem križu. Pravi, da je tudi sama stala tam.

Rožle je imel zaradi rasti tumorja hude bolečine, dokler se koža na licu ni vdala in razpokala. Sam je videl napredovanje te bolezni v ogledalu, delčki lica so mu tudi odpadli in ker pozneje ni mogel več jesti, je tudi shujšal.

Družina Valjavec. FOTO: arhiv Urške Valjavec

Rožletova razmišljanja

Urška je povedala tudi, kako je Rožle enkrat podelil z njo, da ni pravično, da je bolan, ker mora videti še cel svet. Ko je premleval dalje, je potem ugotovil in povedal, da je to dobro za to, da ljudje molijo.

Urška mu je razlagala, da bomo v nebesih vsi ožarjeni, vsi zdravi, da bo imel lep obraz in bo pri Jezusu. Po pogovoru je vse premleval in ko je bil enkrat jezen, je izbruhnil z vprašanjem »Mami, zakaj si mi govorila o nebesih?« Ker ni razumela, zakaj je jezen nanjo, ji je razložil, da zato, ker sedaj hrepeni po nebesih.

Spet drugič ga je Urška slišala, kako je hodil po hodniku in govoril »Jezus, usmili se me,« povedal je tudi, da bi rad bil pokopan s svojo najljubšo školjko v roki, izbral je tudi igračko. In mamici je zaupal tudi, da ga je strah, da se ga nihče ne bo več spomnil.

Rožle je bil res bister fant in občudujem Urško, ki mu je znala odgovarjati s takim mirom in pomočjo Svetega Duha.

Pogreb

Občudujoče pa sem poslušala tudi o tem, kako je bil pogreb res dotik nebes, pravo slavje, čeprav se bo morda kdo zdrznil ob takih besedah. Odprta krsta je pričevala o tem, kako telo res razpade, duša pa živi. Okoli krste in prisotnega Jezusa je bilo zbranih dvanajst duhovnikov. In starša si nista mogla pomagati ter sta se vmes kar smehljala. Ja, res, Kristjani smo edini, ki lahko hkrati žalujemo in se veselimo! Jezus nam je pridobil to, da kdor z Njim umre, bo z Njim tudi vstal in večno živel.

Morje, zadnja Rožletova želja tri dni pred smrtjo. FOTO: arhiv Urške Valjavec

Povabilo k ogledu

Urška je povedala še marsikaj …, npr. to, kako celotno družino tudi sedaj, ko Rožleta pogrešajo, v vsem vodi Gospod. Ne morem zapisati vsega, vas pa lahko povabim, da si ogledate celoten pogovor. Morda se vam problemčki, ki jih imate, takoj razblinijo. Morda ojačate hvaležnost za življenje in zdrave otroke. Vabljeni!


Kupi v trgovini

Knjiga meseca februarja
Otroške bolezni
Zdravje
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh