Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezusova hiša v Nazaretu arheološki vrhunec leta 2015

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 01. 2016 / 08:26
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jezusova hiša v Nazaretu arheološki vrhunec leta 2015

Med pomembnimi najdbami tudi skriti prostori v Tutankamonovi grobnici.

Domnevna hiša Jezusovega otroštva v Nazaretu, skriti prostori v Tutankamonovi grobnici in pečatni odtis kralja Hiskija so po navedbah »Svetopisemskega arheološkega združenja« med najpomembnejšimi svetopisemsko-arheološkimi najdbami leta 2015. Med drugimi najdbami združenje na svoji spletni strani omenja še dešifriranje starozaveznega pergamenta s pomočjo digitalne tehnike, nova spoznanja pri določanju položaja filistejskega mesta Gat in najdbo 5.000 let starih egiptovskih vrčkov za pivo v Tel Avivu.


Starodavna hiša v nekem redovnem samostanu v Nazaretu, ki jo arheolog Ken Dark označuje kot možno bivališče Jezusove družine, je znana že od leta 1880, sistematično pa jo preiskujejo šele od leta 2006. Nadgradnja z bizantinsko cerkvijo kaže na to, da so stavbo iz kamenja že v zgodnjem krščanstvu častili in obiskovali krščanski romarji.

V Tutankamonovi (1332-1323 pr.Kr.) grobnici pa so arheologi pričeli preiskovati doslej neznane prostore, o katerih je bilo znanih le nekaj namigov. Prve preiskave v lanskem septembru so potrdile tezo britanskega arheologa Nicholasa Reevesa, ki je svoje domneve utemeljil na visokih zidovih v grobnici. Tutankamona Sveto pismo sicer ne omenja, vendar kot kralj 18. dinastije sodi v zgodovinsko ozadje pripovedi o eksodusu.

Pečatni odtis svetopisemskega kralja Hiskija iz osmega stoletja pred Kristusom pa so odkrili med izkopavanji južno od Jeruzalemskega tempeljskega griča. Na odtisu je zapis v stari hebrejščini »last Hiskija, Ahasovega sina, kralja Judeje«, prikazuje pa sonce s krili in dva simbola življenja z elementi egiptovskega kulturnega prostora.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh