Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jože Možina prejel nagrado v Los Angelesu

Objava: 03. 10. 2012 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jože Možina prejel nagrado v Los Angelesu

Možina je nagrado za najboljšega režiserja v kategoriji dokumentarnih filmov dobil za film ‘Pedro Opeka, The Friend of the Poor’.

Na filmskem festivalu ITN v Hollywoodu je nagrado za najboljšega režiserja v kategoriji dokumentarnih filmov dobil Jože Možina za film ‘Pedro Opeka, The Friend of the Poor’ (prijatelj revežev). Kot poročajo na spletni strani http://www.casnik.si/, bo nagrado prejel na svečani podelitvi januarja prihodnje leto v Los Angelesu.

Odprtje festivala je bilo 12. septembra na Beverly Hillsu, projekcije filmov v tekmovalnem programu pa so se zvrstile v prostorih Raleigh Studios na aveniji Melrose v Hollywoodu.

Celovečerni film s slovenskim naslovom Pedro Opeka, dober prijatelj je bil prvič predvajan decembra lani na Televiziji Slovenija in je podrl vse rekorde gledanosti, saj je z eno ponovitvijo beležil okrog pol milijona ogledov. Gre za 102 minuti dolg dokumentarni portret, ki je zastavljen kot ena najlepših zgodb našega časa. Predstavlja delo in osebnost Pedra Opeke, karizmatičnega duhovnika, ki je več kot triindvajset tisoč brezdomcev skupaj s sodelavci v gibanju Akamasoa pripeljal v novo življenje s šolami, zdravstveno oskrbo, lastnimi domovi in zaposlitvami. Spopad z revščino, zmernost v potrošnji in varovanje okolja postavljajo Pedra Opeko za globalni zgled pri reševanju največjih svetovnih problemov.

Jože Možina se je rodil v Dobravljah v Vipavski dolini. Končal je študij zgodovine in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je avtor nekaterih najodmevnejših dokumentarnih filmov: Dosje Slobodan Miloševič, Zločin ki ne zastara, Zamolčani – moč preživetja in drugi. Z ženo Katarino in s tremi otroki živi v Ljubljani.

Po navedbah spletnega časnika Možina, nekdanji direktor TVS, svoje prisotnosti na festivalu v Hollywoodu ni obešal na veliki zvon, ampak je prišla na dan povsem slučajno. Novico o festivalu so tako objavile le Primorske novice, kasneje so jo povzeli še nekateri drugi mediji.

Nagrajeni film je kot DVD izšel pri naši založbi.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/184266E699120F93C12579A7003124E6?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh