Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilej Glasbene matice v središču Slovenskih glasbenih dnevov

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 15. 04. 2022 / 06:44
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2022 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubilej Glasbene matice v središču Slovenskih glasbenih dnevov
Zbor Slovenske filharmonije z dirigentom Gregorjem Klančičem. FOTO: arhiv Slovenske Filharmonije

Jubilej Glasbene matice v središču Slovenskih glasbenih dnevov

Slovenskih glasbenih dnevov se je prijel naziv praznik slovenske glasbe. Letošnja »rdeča nit« prireditve med 19. in 24. aprilom bo jubilej Glasbene matice.

Festival Ljubljana tudi letos pripravlja tradicionalne Slovenske glasbene dneve, letos že 36. po vrsti. Festival glasbe združuje, kot pravijo organizatorji, »sodobno glasbeno ustvarjalnost in poustvarjalnost – ne le skladbe iz železnega repertoarja naše glasbene zakladnice, temveč tudi tiste, ki pozabljene ležijo v arhivih.« Slovenski glasbeni dnevi spodbujajo k razmišljanju in iskanju novih poti do glasbe, skrbijo za odkritja in z drugačnimi pogledi vabijo k soočenju mnenj.

Organizatorji in sodelujoči na slovenskih glasbenih dnevih so na tiskovni konferenci predstavili program: Gregor Klančič, Marko Vatovec, Veronika Brvar, Jernej Weiss in Darko Brlek. FOTO: Ksenja Hočevar

V središču zanimanja letošnje izvedbe bo ena izmed osrednjih slovenskih glasbenih ustanov, Glasbena matica Ljubljana, ki praznuje častitljivi 150. jubilej (pogovor s predsednico Glasbene matice Veroniko Brvar bomo objavili v prihodnji številki tiskane Družine). V šestih dneh, med 19. in 24. aprilom, pripravljajo šest koncertov in dvodnevni mednarodni muzikološki simpozij (21. in 22. april) pod umetniškim vodstvom prof. dr. Jerneja Weissa, ki bo združil domače in tuje priznane muzikologe z najboljših evropskih univerz – naslovili so ga Glasbena društva v dolgem 19. stoletju: med ljubiteljsko in profesionalno kulturo.

Med 19. in 24. aprilom pripravljajo šest koncertov in dvodnevni mednarodni muzikološki simpozij.

Kaj bomo slišali?

19. april ob 19.30, Cankarjev dom

Otvoritveni koncert 36. Slovenskih glasbenih dnevov je navdihnilo prvo odmevno gostovanje zbora Glasbene matice v tujini leta 1896. Njegovo veličastnost bodo poustvarili nekdanji študenti ljubljanske Akademije za glasbo, danes pa priznani slovenski solisti Mojca Bitenc Križaj, Nuška Drašček, Martin Sušnik in Peter Martinčič, zbori Glasbene matice in Akademije za glasbo pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika in Alenke Podpečan ter simfonični orkester Akademije za glasbo pod taktirko vsestranskega Simona Dvoršaka.

20. in 21. april ob 19.30, Viteška dvorana Križank

Oba koncerta pripravlja Društvo slovenskih skladateljev. Prvi večer bosta v sklopu Koncertnega ateljeja nastopila mednarodno uveljavljena virtuoza, Franc Kosem na trobenti in Jože Bogolin, član odmevnega tolkalnega dua Drumartica. Drugi večer pa po vzoru dunajske prireditve Lange Nacht der Musik pripravljajo Noč slovenskih skladateljev, ko bo v interpretaciji uveljavljenih domačih instrumentalistov (v ospredju bodo trobila in klavir) zazvenela dela petnajstih slovenskih skladateljev.

23. april ob 19.30, Slovenska Filharmonija

Na že tradicionalnem koncertu samospevov bosta baritonist Jaka Kosmač in pianistka Andreja Kosmač izvedla samospeve iz slovenske in svetovne zakladnice, ki so pomembno vplivali na razvoj slovenske glasbene umetnosti.

23. april ob 20. uri, Viteška dvorana Križank

Sopranistka Nika Gorič in zasedba Ensemble Dissonance bodo izvajali skladbe dveh izjemnih glasbenih osebnosti iz časa med obema vojnama, violinista in pedagoga Karla Jeraja ter skladatelja, profesorja in nekdanjega rektorja Akademije za glasbo Lucijana Marije Škerjanca. Tako Jeraj kot Škerjanc sta s svojim koncertnim, glasbeno-pedagoškim in organizacijskim delom odločilno zaznamovala delovanje dveh osrednjih glasbenih ustanov med obema svetovnima vojnama: Orkestralnega društva Glasbene matice in Konservatorija Glasbene matice.

24. april ob 19.30, Slovenska Filharmonija

Sklepni koncert, oblikovan v duhu najpomembnejših glasbenih form Gallusovega časa (maša, motet in madrigal), bo izvedel zbor Slovenske Filharmonije pod vodstvom akademskega cerkvenega glasbenika, organista in zborovodje Gregorja Klančiča. Kot je povedal zborovodja, bodo razgrnili redko slišana dela Gallusovega obsežnega in bogatega opusa.

Vstopnice so že na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si.






Kupi v trgovini

Razprodano
Festival slovenske cerkvene glasbe
Priročniki za glasbo in film
8,15€
Nalaganje
Nazaj na vrh