Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilej koncila je tudi jubilej svetovnega katekizma

Objava: 12. 01. 2012 / 08:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jubilej koncila je tudi jubilej svetovnega katekizma

Katekizem katoliške Cerkve, Kompendij, ki ga je predstavil papež Benedikt XVI., in YouCat, katekizem za mlade, naj bi bili trije osrednji stebri v prihajajočem ‘letu vere’.

Leto 2012 za katoliško Cerkev ne prinaša le jubileja drugega vatikanskega koncila, pač pa tudi jubilej svetovnega katekizma, so minuli konec tedna spomnili v Vatikanu. Prav zato naj bi Katekizem katoliške Cerkve, Kompendij, ki ga je leta 2005 predstavil papež Benedikt XVI., in YouCat, katekizem za mlade, ki je doslej izšel že v dvomilijonski nakladi, predstavljali tri osrednje stebre v ‘letu vere’, ki se ob obletnici začetka koncila prične v letošnjem oktobru. Tako je napovedala vatikanska Kongregacija za verski nauk v svojih pastoralnih smernicah za ‘leto vere’.

Papež Benedikt XVI. bo ‘leto vere’ slovesno oznanil 11. oktobra, natanko petdeset let po tem, ko je papež Janez XXIII. odprl drugi vatikanski koncil. ‘Leto vere’ bo zaključeno 24. novembra 2013.

Kot je razvidno iz sporočila Kongregacije za nauk vere, je bil ustanovljen poseben odbor za pripravo ‘leta vere’, katerega člani so kardinali Francis Arinze, Angelo Bagnasco, Ivan Dias, Francis George, Zenon Grocholewski, William Levada, Marc Ouellet, Mauro Piacenza, Jean-Pierre Ricard, Stanislaw Rylko in Christoph Schönborn, nadškofa Salvatore Fisichella in Luis F. Ladaria, ter škofje Mario Del Valle Moronta Rodriguez, Raffaello Martinelli in Gerhard Ludwig Müller.

V sporočilu je še zapisano, da je ‘predvidena ustanovitev lastnega tajništva pri Papeškem svetu za spodbujanje nove evangelizacije za usklajevanje različnih pobud ob letu vere, ki jih bodo podajali dikasteriji Svetega sedeža in ki bodo pomembne za celotno svetovno Cerkev’. Na naslednji redni škofovski sinodi, ki jo v Vatikanu prirejajo oktobra, bodo škofje tako obravnavali temo ‘Nova evangelizacija za širjenje krščanske vere’.

Kot so spomnili pri Kongregaciji za nauk vere, je svetovni katekizem, ki je izšel oktobra 1992, ob trideseti obletnici začetka koncila, sam po sebi ‘izvirni sad drugega vatikanskega koncila’. Katekizem je nastal v sodelovanju z vsemi škofi katoliške Cerkve, zato po navedbah omenjene kongregacije resnično odraža ‘simfonijo vere’.

Škofovske konference bodo naprošene, naj ‘preverijo krajevne katekizme in različne katehetske pripomočke’, ki naj bi bili v popolnem skladju s Katekizmom katoliške Cerkve. V vesoljni Cerkvi naj bi spodbudili skupno ‘kakovost cerkvene kateheze’. Kongregacija za nauk vere bo spodbudila tudi pogostejšo uporabo televizijskih in radijskih oddaj za splošno razumljivo predstavljanje in širjenje krščanskega sporočila. Temelji in vsebina vere morajo biti predstavljeni ‘na široki ravni in za širše občinstvo’.

Na ravni škofij naj bi na željo Vatikana v ospredje postavili predvsem ‘ustvarjalni dialog med vero in razumom’. To naj bi dosegli z različnimi konferencami in študijskimi dnevi. Prirejali naj bi spokorna bogoslužja, kjer bi Boga prosili odpuščanja, ‘tudi in predvsem za grehe proti veri’. V posameznih krajevnih Cerkvah naj bi po vatikanskih predstavah spodbujali predvsem spoštovanje evharističnega slavja.

Vatikan ob koncu še dodaja, da ‘pastoralne smernice vsekakor ne izključujejo drugih predlogov krajevnih Cerkva, pač pa jih je potrebno razumeti le kot pomoč pri delovanju’.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh