Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubileji misijonarja, salezijanca Danila Lisjaka

Za vas piše:
Zoltan Jan
Objava: 16. 08. 2021 / 06:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 06:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubileji misijonarja, salezijanca Danila Lisjaka
Misijonar Danilo Lisjak (3. z leve) med še živečimi sestrami in brati. FOTO: Zoltan Jan

Jubileji misijonarja, salezijanca Danila Lisjaka

Med misijonarji, ki se mudijo v domovini, je tudi salezijanec Danilo Lisjak iz Saksida (Župnija Dornberk na Goriškem). Njegov obisk zaznamuje vrsta jubilejev, ki so zaznamovali njegovo življenje in odziv na poklic, ki ga je spoznal pred 55 leti, ko je vstopil v vipavsko semenišče.

40-letnice mašništva se je v krogu najbližjih spomnil 28. junija v cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi, kjer je bil posvečen. Za milost 35-letnega misijonskega dela v centralni Afriki se je z mašo zahvalil 8. avgusta v cerkvi sv. Lovrenca v Zaloščah.

Prva postaja: Ruanda

Prva postaja na tej poti je bilo delo v Ruandi, ki jo je sredi zavzetega reševanja življenj nemočnih beguncev med pokoli v grozljivi državljanski vojni moral zapustiti, kot je opisal v knjigi. V Kongu je v sirotišču skrbel za fante, med katerimi so prevladovali rešeni prisilno mobilizirani in zlorabljeni mladoletni vojaki z vsemi svojimi travmami. Uspelo mu jih je obvarovati tudi pred naravno katastrofo ob znanem izbruhu vulkana.

Poročajte tudi vi z dogodka v vaši župniji ali okolici s pomočjo enostavnega obrazca TUKAJ.

V Burundiju oživel poklicno šolo

Tudi v Burundiju se je Danilo Lisjak spet priučil afriških jezikov in oživel poklicno šolo. V Ugandi je pomagal v Guluju, ko si še ni povsem opomogel po desetletja trajajoči vojni, ko so mesto z okolico preplavile množice beguncev, za katerimi so ostale množice zapuščenih otrok.

Šolski center in zdravstveni dispanzer

Kakšnih 20 kilometrov stran je sredi savane soustanovil novo župnijo Atede, v kateri ni le obnovil razpadajoče cerkve sv. Petra, pač pa tudi zgradil šolski center in zdravstveni dispanzer. O njegovem misijonskem delu je Igor Saksida posnel več filmov.

Zahvala v domači cerkvi

Z darovanjem maše ob 70-letnici življenja in v spomin na pokojne starše in enega od bratov se je zahvalil v domači cerkvi. Za širši krog sorodnikov, za prostovoljce, ki so mu večkrat pomagali v misijonu, in za vaščane Saksida namerava darovati še eno mašo z upanjem, da bodo v domači vasi, ki ne premore cerkve, postavili dostojno božjepotno znamenje.

Avtor prispevka je prof. dr. Zoltan Jan.

Glede na izkušnje, ki jih ima z gradnjo cerkva v Afriki, mu bo gotovo uspelo tudi to, želimo pa mu tudi, da bo enako uspešno obnovil tudi svoje zdravje.

Kupi v trgovini

Vredno je vztrajati - Zgodbe iz misijonarjevega življenja
Pričevanja
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh