Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilejni koncert za Angolo s Siddharto in Popwal

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 17. 04. 2023 / 13:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2023 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubilejni koncert za Angolo s Siddharto in Popwal
Siddharta je na Rock4Angola prvič nastopila leta 2004. FOTO: Fb IniciativAngola

Jubilejni koncert za Angolo s Siddharto in Popwal

Na oder dobrodelnega koncerta Rock4Angola, s katerim salezijanska mladina na Avstrijskem Koroškem že 20 let pomaga sovrstnikom v Angoli, se po 19. letih vrača znana slovenska glasbena zasedba Siddharta.

Koncert Rock4Angola, ki so ga v preteklosti organizirali mladi s Slovenske gimnazije v Celovcu, zdaj pa za organizacijo stojita dvojezično salezijansko mladinsko društvo IniciativAngola in Katoliška mladina, praznuje 20 let.

Na jubilejnem koncertu, ki bo v petek, 21. aprila, ob 19.30 v Kulturnem domu v Pliberku bosta nastopili znana slovenska skupina Siddharta in skupina z avstrijske Koroške Popwal, katere član Miro Müller je tudi sodelavec društva IniciativAngola. Obe skupini sta že nastopili na enem prvih koncertov za Angolo.  »Nastop v Pliberku je bil dogovorjen že leta 2020, a so nas žal ukrepi in omejitve prisilili v večkratno prestavitev. Letos se srečamo. Vsak naš nastop ima primarno nalogo brezmejnega druženja in delitve pozitivne energije. V kolikor je dogodek tudi dobrodelen, toliko bolje. Če je glasba razlog za širše dobro, smo na to lahko samo ponosni, tako mi, kot organizatorji in seveda obiskovalci,« je za spletno Družino povedal kitarist skupine Siddharta Primož Benko.

Več o koncertu nam je povedala Marija Šeme-Bonizzi iz društva IniciativAngola.

Kaj je namen dobrodelnega koncerta Rock4Angola in kakšen odmev doživi?

Namen koncerta je, da mladi (v preteklosti so bili to predvsem mladi s Slovenske gimnazije v Celovcu) organizirajo »svoj« dobrodelni koncert - mladinski koncert. Ob tem se naučijo veliko tudi za svoje življenje, spoznavajo sebe in svoje talente, se urijo v organizaciji, itd., ob tem pa naredijo nekaj dobrega za svoje sovrstnike v Angoli. Odmev pa je bil vsako leto dober, mladi in starejši so se koncerta vsako leto radi udeleževali. Zaradi pandemije je zadnji koncert potekal 2019, sedaj pa bomo nadaljevali - letos je koncert že kar 20.!

Za kakšen namen zbirate sredstva?

Pri Rock4Angola zbiramo sredstva za dekliški internat v Calulu v Angoli. Temu bo namenjen tudi celoten izkupiček letošnjega dogodka. To je mesto na podeželju in tam imajo sestre salezijanke internat za dekleta, ki prihajajo iz težkih družinskih razmer, so sirote ali pa živijo daleč stran od možnosti izobraževanja. Deklice so različnih starosti, lahko pridejo v internat že v zelo zgodnjih letih.

Projekt don Boskovih sester ponuja mladim dekletom varen dom, daleč stran od nasilja v družini, razbitih družin in revščine. V internatu se mladoletnice naučijo pomembnih veščin za vsakdanje življenje. Najpomembnejše pri internatu pa je urejeno in kakovostno šolanje, saj ima v Calulu le malo otrok in mladostnikov možnost izobraževanja. Program v internatu jih nato pripravi na samostojno in odgovorno življenje.

Kaj je društvo IniciativAngola?

IniciativAngola je dvojezično salezijansko mladinsko društvo, ustanovljeno 2004 (čeprav se je delovanje začelo že leta 1996) v Šentprimožu. Poslanstvo društva je s pomočjo mladih podpora otrok in mladih v Angoli, torej podpora predvsem izobraževalnih projektov salezijank in salezijancev v Angoli (sedaj v zadnjih letih pa tudi v Mozambiku in Etiopiji).

Nalaganje
Nazaj na vrh