Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judje v Italiji proti Viktorju Emanuelu III. kot »zavetniku«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 01. 2018 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Judje v Italiji proti Viktorju Emanuelu III. kot »zavetniku«

Nasprotujejo tudi nedavnemu prenosu njegovih posmrtnih ostankov v Italijo.

Italijanski judje si ne želijo, da bi bile knjižnice in šole v Italiji poimenovane po »kralju svetovnih vojn« Viktorju Emanuelu III. (1869-1947). Predsednica Zveze judovskih skupnosti v Italiji, Noemi Di Segni, je minuli teden italijanskemu kulturnemu ministru Dariu Franceschiniju izročila uradno prošnjo, v kateri spominja, da je monarh, ki je vladal med leti 1900 in 1946, igral pomembno vlogo pri vzponu in vladavini fašistov pod vodstvom Benita Mussolinija.



Osupla ugotavlja, da so danes številne javne ustanove še vedno poimenovane po kralju, ki je Italijane »prepustil njihovi usodi«, piše Di Segnijeva. Kot primer navaja narodno knjižnico Vittorio Emanuele III v Neaplju, tretjo najpomembnejšo državno knjižnico v Italiji. Ravno kraji, ki so posvečeni znanju in izobraževanju, bi morali biti poimenovani po nekom, ki si to zasluži, poudarja predsednica judovskih skupnosti.

Judje so ogorčeni tudi zaradi prenosa posmrtnih ostankov Viktorja Emanuela III. v Italijo. (Pred tem je bil pokopan v Aleksandriji v Egiptu, kjer je leta 1947 umrl v izgnanstvu.) Po njihovem mnenju je to »skrunitev zgodovinskega spomina«. Prizadevanja članov kraljeve hiše Savojcev za njegovo rehabilitacijo bi morala vzbuditi »resno zaskrbljenost«; kraljevi potomci so sprva celo želeli, da bi bil Viktor Emanuel III. pokopan v rimskem Panteonu.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh