Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Junak z nahrbtnikom: romar, ki je branil otroke pred napadom sirskega begunca

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 06. 2023 / 10:14
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2023 / 09:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Junak z nahrbtnikom: romar, ki je branil otroke pred napadom sirskega begunca
Henri, junak z nahrbtnikom. FOTO: Twitter/Sachin Jose

Junak z nahrbtnikom: romar, ki je branil otroke pred napadom sirskega begunca

Henri je mlad francoski katoličan, ki zadnjih devet mesecev roma po domovini in obiskuje tamkajšnje stolnice.

Minuli četrtek je njegova podoba zaokrožila po vsem svetu, potem ko je na otroškem igrišču v jugovzhodni Franciji preprečil morebiti smrtonosen napad z nožem in napadalca pregnal z nahrbtnikom.

Nesmiselnega napada je osumljen 31-letni sirski begunec Abdalmasih H., ki ga je francosko tožilstvo včeraj obtožilo poskusa umora.

Henri je v francoskem mestu Annecy v francoskih Alpah videl moškega, kako z nožem napada nemočne otroke in jih poskuša zabosti. Brez pomislekov je pogumno tvegal svoje življenje in posredoval, da bi preprečil najhujše. Po navedbah medijev je napada osumljen 31-letni sirski begunec Abdalmasih H., ki ga je francosko tožilstvo včeraj obtožilo poskusa umora.

Posnetek očividca (zajem zaslona). FOTO: Twitter/Hugo Clement

Henri je v prvem odzivu za medije pojasnil: »Takrat se možgani izklopijo in deluješ kot žival, nagonsko. Sploh nisem razmišljal.« Videoposnetek, ki so ga med napadom posneli očividci, prikazuje, kako Henri večkrat zamahne z nahrbtnikom in steče za Abdalmasihom, zaradi česar napadalec pobegne s prizorišča. »Poskušaš ukrepati, kot je v tvojih močeh, s tem, kar imaš na voljo,« je še dejal Henri in dodal, da se je njegovim prizadevanjem pridružil mestni uslužbenec z lopato in mu pomagal odvrniti napadalca stran od otrok.

Pogumni Henri je po mnenju francoskih medijev najverjetneje preprečil poškodbe ali celo smrt številnih drugih otrok in odraslih v parku.

V napadu so bili ranjeni štirje predšolski otroci, stari od 22 do 36 mesecev, in dva starejša moška. Poročali so, da sta bila »dva od ranjenih otrok in ena odrasla oseba v bolnišnici v življenjski nevarnosti, medtem ko so bile druge žrtve lažje poškodovane«, zdaj pa nobena od žrtev ni več življenjsko ogrožena. Uporabniki družbenih omrežij so Henriju izrekli številne pohvale za njegovo pogumno posredovanje in ga označili kot junaka, saj ni razmišljal o lastni varnosti, ko je poskušal ustaviti napadalca. Po mnenju francoskih medijev je najverjetneje preprečil poškodbe ali celo smrt številnih drugih otrok in odraslih v parku.

»Henri, 24 let, zaljubljen v stolnice«. FOTO: Twitter/Sachin Jose

Četrtkov napad je odločno obsodil tudi francoski premier Emmanuel Macron, ki je dejal, da je »narod povsem pretresen. Naše misli so z njimi, pa tudi z njihovimi družinami in mobiliziranimi reševalnimi službami,« je zapisal na družbenem omrežju Twitter. Žrtve napada je obiskal v bolnišnici in izrazil »hvaležnost in ponos« za vse, ki so se na napad odzvali, vključno s Henrijem.

Henri je po napadu ostal v parku in molil za vse žrtve.

Henri je po napadu ostal v parku in molil za vse žrtve.

Mladenič, dejaven katoličan in nekdanji skavtski voditelj, je odraščal v številčni katoliški družini v zahodnem Parizu. Zaključil je študij filozofije in mednarodnega poslovanja. V letošnjem marcu je odprl svoj profil na družbenem omrežju Instagram z imenom Le_Chant_Des_Cathedrals, na katerem deli fotografije in video posnetke stolnic, ki jih obišče.  Peš ali z avtostopom je doslej prepotoval že več kot 1.300 km in obiskal 24 stolnih cerkva, med njimi Arles, Avignon, Nîmes, Béziers, Agde in Grenoble, kjer je za krajevne medije povedal, da je navdušen nad francosko versko dediščino. Do trenutka, ko se je pogumno uprl ponorelemu napadalcu, mu je na Instagramu sledilo okoli 75.000 uporabnikov tega družbenega omrežja, v nekaj dneh pa je to število poskočilo na prek 120.000 sledilcev. Na svojem profilu se predstavlja kot »Henri, 24 let, zaljubljen v stolnice«. 

Žalost v Annecyju. FOTO: Vatican Media

Francoski škofje povabili k molitvi

Škof mesta Annecy, Yves Le Saux, je po nesmiselnem napadu v petek zvečer obhajal sveto mašo za vse žrtve in njihove svojce, bogoslužju pa je sledila še posebna molitev zanje v tamkajšnji stolnici, je poročal spletni portal Vatican News. V izjavi za javnost na spletni strani škofije je škof Le Saux izrazil ogorčenje in globoko žalost zaradi napada ter žrtvam in njihovim družinam zagotovil molitve francoskih katoličanov.

Nalaganje
Nazaj na vrh