Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po stopinjah očeta Mika: Sveto pismo v letu dni za otroke

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 06. 2023 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2023 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po stopinjah očeta Mika: Sveto pismo v letu dni za otroke
Devetletni Teddy si želi postati duhovnik. FOTO: osebni arhiv družine Howell

Po stopinjah očeta Mika: Sveto pismo v letu dni za otroke

Mladi ameriški »podkaster« Teddy posnema priljubljenega duhovnika Mika Schmitza in navdušeno pripravlja svojo oddajo »Sveto pismo v letu dni za otroke«.

Ko se je omenjeni podkast očeta Mika v začetku leta 2021 povzpel na vrh lestvic priljubljenosti, je navdihnil milijone ljudi, da so se bolj poglobili v prebiranje in preučevanje Svetega pisma. Tretješolec iz ameriške zvezne države Michigan pa se ni zadovoljil zgolj s poslušanjem - ko odraste, želi postati duhovnik, kot je oče Mike, in pripravljati svoj podkast. Kot poročajo ameriški katoliški mediji, je deček na dobri poti, da te sanje tudi uresniči.

Devetletni Teddy Howell je s pomočjo staršev Stephani in Seana ustvaril podkast »Sveto pismo v letu dni za otroke - s Teddyjem«, ki ga je začel pripravljati sredi letošnjega marca. V vsaki epizodi, ki izhajajo ob nedeljah in sredah, Teddy vodi molitev in nato prebere odlomek iz otroške različice Svetega pisma, v kateri je 70 svetopisemskih zgodb, razvrščenih v enakem časovnem zaporedju, kot ga uporablja podkast očeta Mika »Sveto pismo v letu dni«.

Teddy med snemanjem podkasta. FOTO: osebni arhiv družine Howell

Teddyjeva mama Stephani je v pogovoru za medije pojasnila, kako se njen sin, najstarejši od šestih sorojencev, že zdaj izjemno rad uči o katoliški veri in o njej govori svojim vrstnikom. Povedala je, da pogosto ponoči pod odejo z naglavno svetilko prebira Sveto pismo, nedavno pa je postal tudi ministrant v domači župniji na jugovzhodu Michigana. Po njenih besedah je imel deček »vedno rad Cerkev in duhovništvo, kar sam od sebe se je odločil, da bo poleti vsak dan hodil k sveti maši«.

Teddyjev najljubši del maše je evharistično bogoslužje, glede na njegovo ljubezen do Svetega pisma pa se ga globoko dotakne tudi besedno bogoslužje.

Na neposredno vprašanje, kaj si želi biti, ko odraste, Teddy ne okleva: želi postati duhovnik. Povedal je, da je njegov najljubši del maše evharistično bogoslužje, čeprav se ga glede na njegovo ljubezen do Svetega pisma globoko dotakne tudi besedno bogoslužje. Povedal je, da so njegovi najljubši deli Svetega pisma evangeljski odlomki o Jezusovem križanju in vstajenju.

Teddyjeve želje glede podkasta je skoraj v celoti spodbudil zgled očeta Mika, priljubljenega duhovnika iz Minnesote, ki v svojem podkastu v 365 dnevnih epizodah prebere celotno Sveto pismo ter doda molitev in premišljevanje. Teddyjevi starši so med družinskimi vožnjami v avtomobilu pogosto predvajali »Sveto pismo v letu dni«, vendar so podkast izklopili, kadar je oče Mike – to občasno stori - opozoril na vsebine, ki niso primerne za otroke. To je Teddyja vznemirilo, saj si je želel podkast o Svetem pismu, ki bi ga lahko poslušal v celoti, brez prekinitev.

Teddy (desno) s prijateljem ministrantom. FOTO: osebni arhiv družine Howell

Prav ta želja, skupaj z molitvami, ki jih oče Mike moli na koncu vsake epizode svoje oddaje, je Teddyja spodbudila, da je ustvaril svoj podkast, prilagojen otroškim ušesom. Staršem je povedal, da bi rad poskusil in glasno prebiral svetopisemske zgodbe iz svoje najljubše knjige. Stephani je stopila v stik z založnikom knjige in vprašala, ali bi dečku dovolili, da zgodbe prebira v javno dostopnem podkastu. Pristojni pri založbi so se strinjali in Teddyjeve sanje so zaživele.

Teddy vsako epizodo začne z molitvijo, ki jo napiše sam, prav tako sam piše scenarije.

Teddy vsako epizodo začne z molitvijo, ki jo napiše sam, zatem prebere odlomek iz knjige, povezan s svetopisemsko zgodbo, nato pa poda svoje premišljevanje. Tudi scenarije piše sam, na računalniku svojih staršev, nato pa z njihovo pomočjo snema, ureja in objavlja epizode. Teddy pri tem uporablja mikrofon, ki je priključen na računalnik.

Od začetka letošnjega maja je Teddy objavil že ducat epizod in se navdušeno pripravlja na nove objave. Njegov podkast poslušajo v številnih državah, privabil je že več tisoč poslušalcev in ima vedno več najvišjih ocen za kakovost vsebin. Priprava rednih oddaj je odlična učna izkušnja za dečka, ki še vedno sanja o tem, da bo nekoč postal duhovnik, Teddy pa ob tem iskreno upa, da se bo njegov podkast dotaknil življenj čim več ljudi.

Nalaganje
Nazaj na vrh