Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oče Mike in njegov »Katekizem v letu dni«: lepota, ki nagovarja srce

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 01. 2023 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2023 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oče Mike in njegov »Katekizem v letu dni«: lepota, ki nagovarja srce
Ameriški duhovnik oče Mike Schmitz. FOTO: arhiv Družine

Oče Mike in njegov »Katekizem v letu dni«: lepota, ki nagovarja srce

Že tretje leto zapored se je na lestvici priljubljenosti v Združenih državah Amerike po novem letu na prvem mestu znašel katoliški podkast in prehitel posvetne tovrstne oddaje, ki jih pripravljajo medijski velikani, kot sta recimo The New York Times ali NBC News.

Toda letošnje leto se nekoliko razlikuje od let 2021 in 2022, in sicer iz enega ključnega razloga: letos prvi dve mesti na Apple Podcasts trenutno zasedata katoliška podkasta – »Katekizem v letu dni« (The Catechism in a Year) in »Sveto pismo v letu dni« (The Bible in a Year), ki ju pripravlja katoliška založba Ascension, poroča ameriški spletni portal CNA.

Oba podkasta vodi oče Mike Schmitz, duhovnik škofije Duluth v ameriški zvezni državi Minnesota. Kot je pojasnil v pogovoru za medije, ga je med snemanjem več sto epizod podkasta presenetila »čudovita« sestava Katekizma Katoliške cerkve, nekakšnega »dokončnega povzetka celotnega cerkvenega nauka«.

Katekizem vero izraža ne le jasno, ampak tudi izjemno lepo.

Jasnost in lepota katekizma

Čeprav je katekizem značilen za Katoliško cerkev, je oče Mike prepričan, da lahko njegov podkast posluša vsakdo in se iz njega nekaj nauči. Kot je pojasnil, je njemu branje katekizma služilo kot koristen opomnik o številnih vidikih cerkvenega nauka: »Medtem ko smo ljudje glede marsičesa lahko zelo splošni, Cerkev želi, da smo zelo, zelo jasni,« je dejal ameriški duhovnik. »In katekizem vero izraža ne le jasno, ampak tudi izjemno lepo. Če naj torej povem, kaj me je pri branju katekizma presenetilo, je to ne le njegova jasnost, ampak tudi neizmerna lepota.«

Nekateri ljudje o katekizmu morda razmišljajo le kot o viru informacij, »kot o nekakšni enciklopediji«, je dejal oče Mike, ob tem pa je izrazil upanje, da bo njegov podkast poslušalcem pomagal ceniti katekizem, saj to obsežno delo preveva »resnica, izrečena v ljubezni«. Katekizem ni zgolj privlačen dokument, tako Schmitz, temveč premore lepoto, ki nagovarja tako glavo kot srce.

Podkasti ameriškega duhovnika so izjemno priljubljeni. FOTO: zajem zaslona

»Sveto pismo v letu dni«: 430 milijonov prenosov

»Katekizem za leto dni« je nekakšno nadaljevanje izjemno priljubljenega podkasta »Sveto pismo za leto dni«, ki se je začel 1. januarja 2021. Namesto branja celotnega Svetega pisma poglavje za poglavjem je ta podkast sledil »Veliki pustolovski svetopisemski časovnici«, ki jo je razvil ameriški katoliški biblicist Jeff Cavins. Časovni razpored, ki je osredinjen na »14 osrednjih pripovednih knjig«, prepletenih z drugimi »nepripovednimi« knjigami, pomaga ohranjati zgodbeno strukturo zgodovine odrešenja.

Odkar je bil zadnji angleški prevod katekizma objavljen v 90. letih prejšnjega stoletja, širjenja tega besedila v obliki podkasta doslej še ni bilo.

Kljub temu, da je podkast »Sveto pismo v letu dni« sčasoma izgubil prvo mesto na lestvici, je zabeleženih okoli 430 milijonov prenosov na naprave uporabnikov.

Podkast »Katekizem v letu dni« ima podobno obliko kot podkast »Sveto pismo v letu dni«, saj je predvidenih 365 dnevnih epizod, Schmitz pa bo dodal svoje kratke molitve in premišljevanja. Škofovska konferenca Združenih držav Amerike je morala podjetju Ascension podeliti posebno dovoljenje za širjenje katekizma v tej obliki, saj je, kot je pojasnil avtor podkasta, lastnica avtorskih pravic za angleški prevod v Združenih državah Amerike. Odkar je bil zadnji prevod objavljen v 90. letih prejšnjega stoletja, tovrstnega širjenja katekizma še ni bilo.

Podkast očeta Mikea je v ZDA dosegel prvo mesto v vseh kategorijah, kar je osupljiv podatek za tamkajšnjo Katoliško cerkev.

Benedikt XVI. in katekizem

Po besedah predsednika in izvršnega direktorja podjetja Ascension Jonathana Stratea priljubljenost podkasta »Katekizem v letu dni« priča o želji poslušalcev po spoznavanju Božjega načrta za njihovo življenje. Podkast očeta Mikea je v ZDA dosegel prvo mesto v vseh kategorijah, kar je osupljiv podatek za tamkajšnjo Katoliško cerkev: »To govori o globokem hrepenenju vsakega posameznika, da bi se odzvali na Božji načrt za vsakega od nas - načrt, ki je tako lepo razkrit v zakladu, ki je katekizem.«

Oče Schmitz pa je izpostavil še pomenljiv datum smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI., 31. december 2022: le dan pred premiernim predvajanjem podkasta »Katekizem v letu dni«. Benedikt XVI. - tedanji kardinal Joseph Ratzinger - je predsedoval odboru za pripravo Katekizma Katoliške cerkve, ki je bil objavljen leta 1992.

Nalaganje
Nazaj na vrh