Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Junij – mesec mašniških posvečenj

Za vas piše:
K. C.
Objava: 23. 06. 2015 / 07:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Junij – mesec mašniških posvečenj

Junij – mesec mašniških posvečenj

V dneh okrog praznika sv. apostolov Petra in Pavla bodo v slovenskih stolnicah in drugih cerkvah (nad)škofje posvečevali nove duhovnike.

V dneh okrog praznika sv. apostolov Petra in Pavla bodo v slovenskih stolnicah in drugih cerkvah škofje in nadškofa posvečevali nove duhovnike.


Foto: Tatjana Splichal

Že dva dneva pred praznikom, 27. junija 2015, bosta ljubljanski in mariborski nadškof posvetila osem novih duhovnikov. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo dopoldne v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani v novomašnike posvetil Blaža Dobravca iz župnije Bloke, Aljaža Kraševca iz župnije Sv. Trojica nad Cerknico, Gašperja Mauka iz župnije Radovljica, Petra Možino iz župnije Matenja vas ter Borisa Rozmana iz župnije Sora. Nato pa še kapucina br. Mitja Ponikvarja iz župnije Cerknica in jezuita Andreja Brozoviča iz župnije Ljubljana-Rakovnik.

Medtem pa bo mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl v mariborski stolni cerkvi sv. Janez Krstnika v novomašnika posvetil Marjana Rističa iz župnije Sv. Jurij v Slovenskih Konjicah.

V Murski Soboti bo škof Peter Štumpf na praznik sv. Petra in Pavla, v ponedeljek, 29. junija 2015, v murskosoboški stolni cerkvi v novomašnika posvetil Andreja Lažeta iz župnije Prihova. V Škofiji Koper pa bo mašniško posvečenje istega dne v baziliki na Sveti Gori, kjer bo koprski škof Jurij Bizjak v novomašnika posvetil Blaža Lapanja iz župnije Spodnja Idrija.

Med redovniki bo poleg omenjenih posvečen še minorit p. Daniel Golavšek iz župnije Galicija. Mašniško posvečenje mu bo podelil celjski škof Stanislav Lipovšek v celjski stolnici v nedeljo, 28. junija 2015.

12. junija pa je v kartuziji v Pleterjah že bil posvečen v duhovnika p. Mihael Marija Mamić iz župnije Kaštel Stari na Hrvaškem. Na praznik Srca Jezusovega ga je v stari gotski cerkvi zunaj klavzure pleterskega samostana posvetil škof Andrej Glavan.


Vir: SŠK, Družina

Več o letošnjih novomašnikih in njihovih župnijah si preberite v dvojni številki Družine (letnik 64, št. 25–26).

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh