Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutri ponekod temperature pod ničlo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 10. 2021 / 11:20
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jutri ponekod temperature pod ničlo
Nizke temperature naj ne bi ogrožale vinogradniških območij oziroma grozdja, ki še čaka na trtah na pozno trgatev. FOTO: Tatjana Splichal

Jutri ponekod temperature pod ničlo

Napovedi Agencije RS za okolje (ARSO) kažejo, da lahko slana jutri doseže bolj izpostavljene predele. Pričakovane najnižje temperature pri tleh bodo do -1 °C.

Zelo verjetno pa bodo posledice pozebe vidne na jesenskem cvetju. V nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice, na primer plodovke, ki so ponekod še na vrtovih. Plodove (paprike, bučke) se splača pobrati ali pa dobro zaščititi, opozarjajo na Arsu.

Pridelek v večini pobrala že spomladanska pozeba

Sadno drevje na izpostavljenih mestih najbrž ne bo ogroženo, saj gre na teh območjih v večini za visokodebelne sadovnjake. Tem je pridelek v večini pobrala že spomladanska pozeba. Kolikor ga je ostalo, pa so plodovi dovolj visoko nad tlemi, kjer jih negativne temperature zraka verjetno ne bodo dosegle.

Če bodo temperature vendarle prenizke in bodo dosegle tudi plodove, bodo ti lahko utrpeli poškodbe, ki jih bomo lahko opazili nekaj dni po slani. (ARSO)

Zimske sorte bolj odporne na mraz

Na drevesih so sedaj večinoma še pozne zimske sorte, ki prenesejo tudi nekaj več mraza. Nizke temperature pa lahko pustijo hude posledice na še zeleni koruzi, ki jo kmetje sejejo za primes k travni silaži. Koruza, ki je bila sejana za silažo, pa je ta čas že pospravljena. Koruzi za zrnje, ki jo že pospešeno pobirajo, pa nizke temperature ne morejo več do živega. Prav tako ne more škoditi ozimnim posevkom, ječmenu, ki je v fazi setve in ponekod vznika, še dodajajo na Arsu.


Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh