Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutrišnje kronanje v Španiji brez bogoslužja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 06. 2014 / 06:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jutrišnje kronanje v Španiji brez bogoslužja

Jutrišnje kronanje v Španiji brez bogoslužja

46-letni prestolonaslednik ne bo prisegel »pri Bogu in svetih evangelijih« kot njegov oče, ampak le na ustavo.

Ob jutrišnjem kronanju Felipeja Borbonskega za novega španskega kralja po slovesnosti ni predvideno obhajanje bogoslužja v madridski stolnici, so sporočili iz kraljeve palače v španski prestolnici. Felipe VI. pa bo od svojega očeta kralja Juana Carlosa prevzel naziv »Njegovo katoliško visočanstvo«.



Že nekaj stoletij si španski kralji »podajajo« ta častni naziv, ki jim ga je nekoč podelil papež. Med preprosto slovesnostjo v parlamentarni dvorani pa bodo tokrat manjkali verski simboli: 46-letni prestolonaslednik ne bo prisegel »pri Bogu in svetih evangelijih« kot njegov oče, ampak le na ustavo.

»Felipe je globoko veren in dejaven katoličan in se močno zaveda katoliške zgodovine in izročila španske kraljevine«, pojasnjuje španski publicist Jose Apezarena. Ker pa je Španija uradno nekonfesionalna država, novi kralj iz slovesnosti ob kronanju »izključuje sleherni verski značaj obreda«.

Apezarena španskega prestolonaslednika pozna že desetletja. Že dejstvo, da ima španska kraljeva rodbina v palači Zarzuela v Madridu lastno kapelo, v kateri vsako nedeljo obhajajo bogoslužje za vse družinske člane, kaže na tesno povezanost Borbonov s katolištvom, je v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA pojasnil španski publicist.

Felipe je bil veliko let ministrant v družinski kapeli. Predvsem njegova mati Sofia je dala zelo veliko na katoliško vzgojo svojega sina. Obiskala je več šol v Madridu in preverjala učne metode verskega pouka, zatrjuje Apezarena. Felipe je svoji hčerki, 8-letno Leonor in 7-letno Sofio, vpisal v zasebno osnovno šolo Santa Maria de los Rosales na severozahodu španske prestolnice.

Španski škofje so prepričani, da bo tudi naslednik kralja Juana Carlosa ohranil tradicionalno tesno povezavo med Cerkvijo in kraljevo palačo. Eno izmed prvih potovanj po poroki je Felipeja in Letizio popeljalo v Rim, kjer sta v skladu z izročilom obiskala papeža Benedikta XVI. in ga prosila za blagoslov na skupni poti.

Po mnenju zgodovinarja Pabla Pereza z univerze Navarra bi lahko Felipe s svojim vedenjem in nastopom znova pridobil tudi zaupanje v državo. Vedno novi korupcijski škandali so v preteklih letih močno načeli zaupanje Špancev v tamkajšnjo vlado, v politične stranke in celo v samo kraljevo družino.

Možnosti političnega delovanja pa so vsekakor precej omejene. Felipejev oče Juan Carlos je sicer odigral zgodovinsko vlogo pri prehodu Španije izpod Francove diktature v demokracijo in pri poskusu vojaškega državnega udara leta 1981, kot oseba, ki je zagotavljala stabilnost in edinost Španije. Danes sta območje delovanja in vloga kralja precej omejena. V sporu med osrednjo vlado ter vladama Kataloncev in Baskov, ki si prizadevajo za neodvisnost, bi lahko Felipe po mnenju opazovalcev posredoval kot »nevtralni pristojni organ« in znova vzpostavil nujno potrebni dialog.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh