Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

JV Azija se trenutno sooča z največ koronasmrtmi v svetu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 08. 2021 / 14:20
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2021 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
JV Azija se trenutno sooča z največ koronasmrtmi v svetu
Ljudje na stadionu Pakansari v mestu Bogor v Indoneziji čakajo na cepljenje proti koronavirusni bolezni FOTO: Vatican Media

JV Azija se trenutno sooča z največ koronasmrtmi v svetu

Mednarodni združenji Rdečega križa in Rdečega polmeseca v teh dneh pozivata vse premožnejše narode, naj »nujno delijo svoje odvečne odmerke cepiva z deželami v Jugovzhodni Aziji«.

To območje se namreč trenutno sooča z največ koronasmrtmi v svetu, ki jih povzroča predvsem različica delta, vzrok za to pa je tudi globalno neenakomerno razdeljevanje cepiva, poroča spletni portal Vatican News. Bolnišnice beležijo rekordno število koronaokužb po vsej Jugovzhodni Aziji, od Vietnama do Malezije in Mjanmarja, bojijo pa se, da bo trpljenja in smrti med koronabolniki še več, saj se okužbe iz mest selijo tudi na podeželska območja.

Rekordno število smrti v Jugovzhodni Aziji

V zadnjih dveh tednih so v JV Aziji zabeležili več kot 38.500 smrti zaradi koronavirusne bolezni, skoraj dvakrat več kot v Severni Ameriki, kot je razvidno iz podatkov univerze Johna Hopkinsa. Po besedah predstavnika omenjenih mednarodnih združenj koronavirusna bolezen, ki jo povzroča različica delta, zahteva zelo visoko ceno med družinami po vsej Jugovzhodni Aziji, epidemija pa še zdaleč ni zaključena. Pri človekoljubni organizaciji se bojijo, da bo med necepljenimi še dosti več smrtnih žrtev, ko se bo virus razširil z mestnih na podeželska območja.

Krivično razdeljevanje cepiv

Grenak priokus povzroča tudi krivičen dostop do cepiva, saj nekatere premožnejše države prejmejo rekordno število odmerkov, medtem ko je v številnih državah v Jugovzhodni Aziji splošna precepljenost prebivalstva izredno nizka in je daleč za recimo evropskim in ameriškim povprečjem. Po zbirnih podatkih z oxfordske univerze so do sredine letošnjega avgusta v Združenem kraljestvu doslej precepili 60 odstotkov prebivalstva, v Kanadi in Španiji okoli 64 odstotkov, v Združenih državah Amerike pa 50 odstotkov ljudi.

Najvišjo smrtnost zaradi korone trenutno beležijo v Indoneziji.

Nasprotno pa so v Indoneziji in na Filipinih, dveh najbolj naseljenih državah v jugovzhodni Aziji, doslej precepili le okoli deset do enajst odstotkov svojega prebivalstva, medtem ko je Vietnam z dvema odstotkoma prav tako uvrščen zelo nizko na lestvici. V Maleziji so doslej precepili 34 odstotkov prebivalstva.

Sedem izmed desetih držav, kjer se je število koronasmrti najhitreje podvojilo, je v Aziji in Tihem oceanu, med prvimi petimi so Vietnam, Fidži in Mjanmar. Najhuje je v Indoneziji, kjer je bilo polno cepljenih le okoli deset odstotkov ljudi. Trenutno v državi beležijo najvišjo smrtnost: v zadnjih sedmih dneh je v državi v povprečju umrlo 1.466 oseb.

Deljenje

Nujno potebno je, da bi bogatejše države delile svoje odvečne odmerke cepiva z deželami v Jugovzhodni Aziji. Mednarodni združenji Rdečega križa in Rdečega polmeseca pozivata tudi proizvajalce cepiv in vlade, naj delijo svojo tehnologijo in povečajo proizvodnjo potrebnih izdelkov. Prihodnji tedni bodo kritični na vsem območju Jugovzhodne Azije, zato bi si morali vsi skupaj prizadevati za najmanj 70-80-odstotno precepljenost tamkajšnjega prebivalstva, če želimo zmagati tekmo pred novimi različicami virusa in odpraviti koronaepidemijo.

Dokler precepljenost ni dovolj visoka, pa je kratkoročno treba spodbujati vse zaščitne in preprečevalne ukrepe, kot so nošenje mask, ohranjanje medsebojne razdalje in srečevanje na prostem.

V Avstraliji nov koronarekord

Število okužb z novim virusom in smrtnost zaradi koronavirusne bolezni narašča tudi v Avstraliji, kjer so v zadnjem dnevu potrdili več kot 750 novih okužb - največ od začetka epidemije. Po navedbah STA so samo v Novem Južnem Walesu potrdili 681 novih okužb.

Na območju avstralske prestolnice Canberra so potrdili še 16 okužb, v zvezni državi Viktorija pa 57 novih okužb, kar je še enkrat toliko kot dan prej. Ob tem so v Viktoriji okužbo potrdili pri 44 osebah, ki so bile zaradi stika z okuženim v karanteni, je pojasnil premier Viktorije Daniel Andrews.

V Avstraliji zaprtje ponekod traja že sedem mesecev.

V več delih Avstralije veljajo strogi omejitveni ukrepi. Premierka Novega južnega Walesa Gladys Berejiklian je sporočila, da bodo zaprtje, ki ponekod traja že sedem mesecev, na več območjih najverjetneje podaljšali do najmanj 28. avgusta.

V Novem Južnem Walesu so medtem v zadnjem dnevu cepili rekordnih 110.000 ljudi. Doslej so tudi z najmanj enim odmerkom cepili 53 odstotkov prebivalstva, 28 odstotkov pa jih je v celoti zaščitenih. Skupno pa so v Avstraliji doslej potrdili 40.700 okužb, umrlo je okoli 970 bolnikov s koronavirusno boleznijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh