Zapri
Iskanje

Kaj bi rekli nebeščani?

Objava: 01. 11. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2021 / 11:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kaj bi rekli nebeščani?

Kaj bi rekli nebeščani?
Darja Šneberger Brežnik. FOTO: Osebni arhiv.
Nebesa. Indijanci jih imenujejo večna lovišča. V antiki so menili, da ležijo na skrajnem koncu sveta ali na oddaljenem otočju, na strmem gorovju ali na kateri od zvezd. Svetopisemski pisatelji kar tekmujejo v tem, kdo bo v opisu nebes bolj slikovit.

Izaija napove spravo krvoločnih in miroljubnih, Janez na Patmosu vidi v sijaj odeti novi Jeruzalem. A nebesa pravzaprav ležijo daleč stran od koordinat prostora in časa in le Bog je sposoben povezati to povsem neklasično razdaljo. 

Z Jezusovim trpljenjem in vstajenjem je odločilna izključitev zaradi padca človeštva dokončno poplačana; nebeško vabilo imamo spet na mizi.

Odkar so Jezusove noge hodile po izraelskih zaselkih, se nebeško kraljestvo v svojih simpatičnih zametkih pravzaprav tu in tam začenja že na zemlji – v trenutkih povezanosti z drugimi in z Bogom, najbolj očitno v evharistiji. 

A Jezus obljublja še vse drugačne stvarnosti, kot so te zemeljske mini nebeške entitete, saj nebesa pozna kot lasten žep. 

Svojim zvestim sledilcem ne pušča nobenega dvoma: »Volja mojega Očeta je namreč, da ima vsak, kdor gleda Sina in veruje vanj, večno življenje, in jaz ga bom obudil poslednji dan« (Jn 6,40). 

Učenci naj se bolj od vsega drugega veselijo zato, ker so njihova imena zapisana v nebesih (Lk 10,20). 

Čeprav o nebesih Jezus še zdaleč ne pove vsega, so ta od njega dni naprej dokončen domet za vsako krščansko upanje in prizadevanje. Tisti, ki najbolj hrepenijo po nebesih, obenem tudi najbolj krepko sodelujejo z Bogom v delu za ta svet (in za lastno poboljšanje), občasno celo do krvi.

Včasih, za trenutek, se nebeška vrata malce odškrnejo.

Sveti Pavel je bil »vzet v raj«, kjer je »slišal neizrekljive besede, ki jih človeku ni dovoljeno spregovoriti« (2 Kor 12,4). Sveta Terezija Avilska je dejala, da bo najbolj trpeče življenje na zemlji iz nebes videti le kot ena noč v neudobnem hotelu. 

»Vključeni bomo v življenje Svete Trojice in obstali odprtih ust,« je za revijo Božje okolje povedal dr. Ciril Sorč. Finci menijo, da v nebesih ne bomo slišali komarjev. Le kaj bi o nebesih poreklo 144.000 zaznamovanih, ki godujejo v teh dneh?


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (44/2021). 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
29,00€ Poglej izdelek: Prošnje vernikov- Čas med letom
Nalaganje
Nazaj na vrh