Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj bomo praznovali v mesecu oktobru?

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 29. 09. 2020 / 10:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2020 / 11:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj bomo praznovali v mesecu oktobru?

Kaj bomo praznovali v mesecu oktobru?

Oktober je mesec, posvečen molitvi rožnega venca.

Sveta Terezija Deteta Jezusa, ta simpatična svetnica in cerkvena učiteljica, otvori mesec oktober. Naslednji dan (2. 10.) godujejo angeli varuhi. Prav je, da se jim priporočamo vsak dan, ne le na njihov praznik.

Dne 4. oktobra ne moremo mimo Frančiška Asiškega, svetnika, ki je spreobrnil celo volka. Na isti dan bomo letos obhajali rožnovensko nedeljo. Tri dni kasneje (7. 10.) pa je praznik Rožnovenske Matere Božje.

Favstina Kowalska, poljska redovnica in glasnica Božjega usmiljenja, goduje 5. oktobra.



Dne 8. oktobra goduje starček Simeon, svetopisemski mož, ki je v templju Mariji izrekel znamenite besede: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src« (Lk 2,34-35).

Dne 9. oktobra si god delita očak Abraham in »precej mlajši svetnik« John Henry Newman, ki je bil za svetnika razglašen šele lansko leto.

Na 12. oktober godujeta Maksimilijan Celjski in Carlo Acutis, mlad italijanski fant, ki bo letos razglašen za blaženega. Njegovo življenje je opisano v knjigi Računalniški genij v nebesih.


Carlo Acutis. (Foto: Famiglia Cristiana, arhiv Družine)


Sredi meseca (15. 10.) goduje Terezija Velika Avilska, naslednji dan (16. 10.) pa Marjeta Marija Alakok, pobudnica češčenja presvetega Jezusovega Srca. Njeno telo počiva v francoskem Paray-le-Monialu, priljubljenem romarskem središču.

Dne 17. oktobra goduje Ignacij Antiohijski, naslednji dan (18. 10.) pa se spominjamo evangelista Luka. Na ta dan bomo letos obhajali tudi misijonsko nedeljo.

Na 21. oktober goduje blaženi Jožef Pino Puglisi, ki ga je leta 1993 v Palermu ubila italijanska mafija. Svoje življenje, ki je opisano tudi v knjigi Alessandra D'Avenie Kar ni pekel, je daroval za mlade otroke z ulice. Na isti dan kot Puglisi goduje še sv. Uršula, ki naj bi jo po legendi spremljalo kar 11.000 devic.

Proti koncu meseca pa prav gotovo ne smemo spregledati svetega papeža Janez Pavel II., ki goduje 22. oktobra. Žegnanjsko nedeljo letos obhajamo 25. oktobra.

Dne 28. oktobra godujeta apostola Simon in Juda Tadej. Naslednji dan (29. 10. ) pa blažena Chiara Luce Badano, mlado italijansko dekle, katere moto se je glasil: »Ljubiti, ljubiti vedno, ljubiti vse.«

Zadnji dan v oktobru, 31.oktobra, pa skupaj z našimi brati protestanti praznujemo dan reformacije.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh