Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 13. 07. 2023 / 09:50
Oznake: Dogodek, Mladi
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2023 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke?
Študentje arhitekture so iz lego kock izdelali makete ikoničnih zgradb arhitekta Jožeta Plečnika. FOTO: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO)

Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke?

V grajski kapeli Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) odpirajo razstavo z naslovom LEGO # Plečnik, ki bo na ogled do 30. septembra. Obiskovalci si lahko ogledajo stvaritve študentov arhitekture, ki so v sklopu seminarja in delavnic s pomočjo lego kock raziskovali prostorske koncepte Plečnikove Ljubljane.

Razstava LEGO # Plečnik je bila spremljevalni dogodek razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Zaradi velikega zanimanja so razstavo v nekoliko okrnjeni obliki ponovno postavili v drug prostor, novost pa je cerkev sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu.

Študentom je izdelava predstavljala velik izziv, zlasti zato, ker je bil na voljo omejen nabor oblik, barv in velikosti »gradbenih elementov«. Osnovne kocke so bile izhodišče za ustvarjanje mestoma zapletenih in podrobnih struktur Plečnikove arhitekture. Študenti so morali razumeti simetrije, količine, merila in geometrije. S preizkušanjem različnih kombinacij kock ter z raziskovanjem materialov in barv so oblike postale pripovedovalke zgodb o podobi prostora, tako v merilu stavb kot tudi mesta. 

Vse od Vegove ulice do cerkve sv. Mihaela na Barju 

Pred njimi je oživela Vegova ulica, ena lepših kulturnih alej z različnimi merili. Narodno in univerzitetno knjižnico lahko obiskovalci prepoznajo po motivu stebra in oknu velike čitalnice. Barvitosti kamna in opeke so sledili na primeru zvonika cerkve sv. Mihaela na Barju, na drugem koncu mesta pa so skozi belino in gozd stebrnega reda vstopali v Vrt vseh svetih, k monumentalnemu vhodu na Žale. 

Razstava LEGO # Plečnik. FOTO: MAO

Zapletena konstrukcija Tromostovja sredi Ljubljane je študente nagovorila k premisleku zgodovinskega konteksta, ki danes tvori najživahnejši javni prostor v središču mesta. Zbirko modelov Plečnikove arhitekture je dopolnil detajl Katedrale svobode.

Kupi v trgovini

Estetika in modrost umetnosti
Filozofija in esejistika
29,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh