Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je božična osmina?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 12. 2022 / 20:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2022 / 09:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj je božična osmina?
Jaslice. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj je božična osmina?

V katoliškem koledarju je božični čas lahko razdeljen na več načinov: zahodno bogoslužno izročilo Cerkve božično obdobje obhaja kot osmino, osemdnevno praznovanje Jezusovega rojstva.

Božična osmina se začne na božični dan, praznik Gospodovega rojstva, sklene pa se na slovesnost Marije, Božje Matere 1. januarja, tokrat torej na prvo nedeljo v letu 2023, spominjajo pri enem od ameriških katoliških portalov.

V božični osmini duhovniki med bogoslužjem praviloma nosijo bela oblačila.

Dramatičnost tega obdobja v katoliškem bogoslužnem koledarju vključuje celo spremembe bogoslužnih oblačil duhovnikov. V božični osmini duhovniki med bogoslužjem praviloma nosijo bela oblačila. Obstajajo pa izjeme, ko se odenejo v rdečo barvo, simbol mučeništva: na praznik svetega Štefana, 26. decembra, in na praznik nedolžnih otrok, 28. decembra.

Giovanni Battista Lucini: Kamenjanje sv. Štefana. FOTO: Wikipedia

Kot beremo v Apostolskih delih, je bil sveti Štefan diakon in prvi mučenec po Jezusovem vstajenju. Ubili so ga, ker je oznanjal Kristusa kot izpolnitev Stare zaveze. Ena od prič njegove smrti je bil mož po imenu Savel, prihodnji sveti Pavel. Tudi nedolžni otroci veljajo za mučence. Umrli so namesto Jezusa, ko je Herod hotel pobiti vse dečke, mlajše od dveh let.

Praznik Svete družine je nadaljevanje zgodbe o Jezusu, Mariji in Jožefu z begom v Egipt.

27. decembra Cerkev obeležuje praznik svetega Janeza apostola, Jezusovega »ljubljenega učenca«. Janez je bil velik evangelist in je avtor Janezovega evangelija ter treh pisem Nove zaveze. Mnogi mu pripisujejo tudi avtorstvo knjige Razodetja.

Praznik Svete družine je nadaljevanje zgodbe o Jezusu, Mariji in Jožefu z begom v Egipt. Običajno ga obhajamo na nedeljo po božiču, letos pa ga obhajamo v petek, 30. decembra, in sicer zato, ker je nedelja po božiču tokrat slovesnost Marije, Božje Matere.

Marija, Božja Mati: cerkev Marije Vnebovzete v Pirničah. FOTO: Tatjana Splichal

Slovesnost Marije, Božje Matere je posvečena vlogi Marije pri utelešenju Jezusa Kristusa. Marija je »Theotokos«, dobesedno »tista, ki nosi Boga«. Ne nosi zgolj Jezusove človeške narave, niti ni samo posoda za njegovo božanskost: ker sta Jezusova božanska in človeška narava združeni, je resnično Božja Mati.

Eden od primernih načinov obhajanja božične osmine je, da se vsak dan udeležimo svete maše.

Božična osmina je čas, ko si mnogi ljudje odpočijejo od napornega leta in preživijo čas z družino. Eden od primernih načinov obhajanja osmine je, da se vsak dan udeležimo svete maše in v molitvi premišljujemo o dnevni Božji besedi.

Bogoslužnih pesmi na temo božične osmine ni ravno na pretek, zatorej: če imate glasbeno žilico, zakaj se ne bi preizkusili v skladanju?

Nalaganje
Nazaj na vrh