Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v božični poslanici: Svet pesti »lakota po miru« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 12. 2022 / 13:22
Oznake: Božič, Papež, Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.12.2022 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v božični poslanici: Svet pesti »lakota po miru« [VIDEO]
Papeževo božično voščilo z osrednje lože bazilike svetega Petra. FOTO: Vatican Media

Papež v božični poslanici: Svet pesti »lakota po miru« [VIDEO]

Papež Frančišek je v svojem tradicionalnem božičnem blagoslovu »urbi et orbi« poudaril, da nam Gospodovo rojstvo kaže pot do miru v naših življenjih in svetu. Vernike je spodbudil, naj premišljujejo ob obličju Deteta Jezusa in jim zaželel, da se jih dotakne Božja ljubezen, da bi se rodil mir v naših srcih, ki bi ga lahko delili z vsemi.

V blagoslovu »mestu in svetu« je papež Frančišek dejal, da je danes dan, ko »obrnemo svoj pogled v Betlehem« in dan, ko »Gospod prihaja na svet v hlev in je položen v jasli za živali«, saj v gostišču ni bilo prostora, ko naj bi Marija rodila. »Resnična luč, ki razsvetljuje vse, je prišla na svet,« je podčrtal ključno sporočilo današnjega evangelija.

Trka na vrata naših src

»Jezus je rojen med nami, on je Bog z nami. Prihaja, da bi spremljal naše vsakdanje življenje, da bi z nami delil vse: naše veselje in žalost, naše upe in strahove,« je nadaljeval papež: »Gospod prihaja k nam kot nebogljen otrok, ubogi med ubogimi, trka na vrata srca, da bi našel toplino in zavetje.«

Verniki na Trgu sv. Petra. FOTO: Zajem zaslona/Vatican News

Premagajmo duhovno zaspanost

Papež nas spodbuja, da razmislimo o resničnem sporočilu božiča in se dvignemo nad »vik in krik« tega časa, ko našo pozornost bolj pritegnejo praznovanja in darila, namesto da bi se osredotočili na veliki dogodek Gospodovega rojstva. »Kot betlehemski pastirji, obdani s svetlobo, se odpravimo pogledat znamenje, ki nam ga je dal Bog. Naj premagamo svojo duhovno zaspanost in plitek praznični blišč, zaradi katerega pozabimo na Tistega, čigar rojstvo praznujemo.«

Balkon, s katerega je papež podelil blagoslov mestu in svetu, sta okrasila Slovenca Sabina Šegula in Peter Ribič. FOTO: Osebni arhiv

Jezus je mir, ki ga svet ne more dati

Sveti Oče se je oprl na navedek svetega Leona Velikega, ki je dejal: »Gospodovo rojstvo je rojstvo miru«. Papež je k temu dodal, da je Jezus resnično naš mir, ki ga svet ne more dati. »Jezus Kristus je tudi pot miru. S svojim učlovečenjem, pasijonom, smrtjo in vstajenjem je odprl pot, ki vodi iz vase zaprtega sveta, ki ga tlačijo temne sence sovražnosti in vojne, v svet, ki je odprt in svoboden za življenje v bratstvu in miru. Sledimo tej poti!«

Papež Frančišek: »Če hočemo, da se zgodi božič, Jezusovo rojstvo in mir, poglejmo v Betlehem in premišljujmo obličje Deteta, ki se je rodil za nas! In v tem majhnem in nedolžnem obrazu naj vidimo obraze vseh tistih otrok, ki povsod po svetu hrepenijo po miru.« FOTO: Zajem zaslona/Vatican News

V svetu je lakota po miru

Papež je obsodil današnjo hudo »lakoto miru« v posameznih delih sveta in jo poimenoval »tretja svetovna vojna«. Spomnil je na prebivalce Sirije, ki še vedno trpijo zaradi dolgoletnega konflikta, in na tiste, ki živijo v Sveti deželi, kjer sta se nasilje in število žrtev v zadnjih mesecih povečala. Molil je, da bi se v deželi Gospodovega rojstva, obnovili dialog in prizadevanja za izgradnjo medsebojnega zaupanja med Izraelci in Palestinci.

Dete Jezus naj podpira krščanske skupnosti, ki živijo na Bližnjem vzhodu, da bi lahko vsaka od teh držav izkusila lepoto bratskega sožitja med posamezniki različnih ver. (papež Frančišek)

Papež se je spomnil trpljenja prebivalcev Libanona in spodbudil mednarodno skupnost, naj državi pomaga v boju za preživetje. »Naj Kristusova luč razsvetli območje Sahela«, da bi mirno sožitje med narodi ponovno zaživelo nad konflikti v regiji. Papež je nato molil za trajno premirje v Jemnu, spravo v Mjanmaru in Iranu ter konec vsega prelivanja krvi. Prav tako ni pozabil na prebivalce Haitija, ki že vrsto let trpijo, in molil, da bi politične oblasti in vsi ljudje dobre volje po celinah sodelovali pri premagovanju socialnih in političnih napetosti.

Hrana za mir

Opomnil je, da Betlehem pomeni »hiša kruha« in pozval, naj se spomnimo otrok, ki so danes lačni. Namesto, da bi denar porabili za odpravo lakote, se sredstva porabijo za orožje, je bil kritičen. Poudaril je, da je vojna v Ukrajini še poglobila prehransko odvisnost, zlasti v Afganistanu in državah Afriškega roga, ki se soočajo z vsesplošno lakoto.

Prav tako je pozval k solidarnosti, ko se spominjamo brezposelnih in revnih, ki doživljajo stiske v tem času gospodarske krize.

FOTO: Zajem zaslona/Vatican News

Tudi Jezus je prišel v brezbrižen in sovražen svet

Jezus se je rodil v svet, ki je bil zaznamovan z brezbrižnostjo in sovražnostjo. Kot ugotavlja papež, tudi mi danes doživljamo in vidimo, kako se tujci in revni soočajo z zavrnitvijo. Vse je povabil, naj v svojih srcih najdejo prostor za razseljene osebe in begunce, ki »trkajo na naša vrata v iskanju tolažbe, topline in hrane. Ne pozabimo na tiste, ki živijo sami, sirote in ostarele ter vse, ki jim grozi, da bodo odpuščeni, na zapornike, ki jih obravnavamo samo zaradi napak, ki so jih naredili, in ne kot naše brate in sestre«.

Jutranji pogled na trg sv. Petra. FOTO: Peter Ribič

Betlehem kaže preprostost Boga

V zaključku je papež pojasnil, da nam Betlehem »kaže preprostost Boga, ki se ne razodeva modrim in umnim, ampak malim, tistim s čistim in odprtim srcem«. Tako kot pastirji smemo biti »presunjeni nad nepredstavljivim dogodkom Boga, ki postane človek za naše odrešenje«. »Pustimo si, da nas Božja ljubezen globoko gane. In hodimo za Jezusom, ki se je slekel svoje slave, da bi nam dal delež v svoji polnosti,« je svojo božično poslanico sklenil papež Frančišek.

Za zaključek pa še voščilo Sabine Šegula in Petra Ribiča, ki sta tudi letos sodelovala pri božični okrasitvi v Vatikanu.

Nalaganje
Nazaj na vrh