Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo vabilo škofom, da se mu pridružijo pri posvetitvi Rusije in Ukrajine

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 03. 2022 / 11:53
Oznake: Papež, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2022 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo vabilo škofom, da se mu pridružijo pri posvetitvi Rusije in Ukrajine
FOTO: Vatican Media

Papeževo vabilo škofom, da se mu pridružijo pri posvetitvi Rusije in Ukrajine

Papež Frančišek bo v petek popoldne, 25. marca, v baziliki svetega Petra, posvetil Rusijo in Ukrajino Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Sveti oče želi, da se mu pri tem dejanju pridružijo tudi škofje vesoljne Cerkve.

Direktor tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni je v odgovoru na vprašanja novinarjev dejal: »Papež Frančišek je povabil škofe vsega sveta skupaj z njihovimi duhovniki, da se mu pridružijo v molitvi za mir in v posvetitev in izročitev Rusije in Ukrajine Marijinemu brezmadežnemu Srcu.«

Kardinal Krajewski bo posvečenje opravil v Fatimi

Papež bo posvetil in izročil Rusijo in Ukrajino Marijinemu brezmadežnemu Srcu na slovesnosti Marijinega oznanjenja v petek, ob 17. uri. To naj bi na isti dan storili tudi škofje po vsem svetu. Kardinal Konrad Krajewski bo kot papežev odposlanec po navedbah spletnega portala Vatican News posvečenje opravil v Fatimi.

Papež bo posvetil in izročil Rusijo in Ukrajino Marijinemu brezmadežnemu Srcu na slovesnosti Marijinega oznanjenja v petek, 25. marca, ob 17. uri.

Papeževi pozivi k molitvi in postu

Papež Frančišek je že na zadnjem angelusu, 13. marca, povabil vso Cerkev k molitvi: »Vse škofijske in verske skupnosti prosim, naj povečajo svoje molitvene trenutke za mir.« Prav tako je na splošni avdienci, 23. februarja, pozval k dnevu molitve in posta na pepelnično sredo za mir v Ukrajini, ko je dejal: »Naj Kraljica miru obvaruje svet pred vojno norostjo.«

Prošnja Marije že leta 1917

Marija je že ob prikazovanju v Fatimi, 13. julija 1917, zaprosila za posvetitev Rusije njenemu Brezmadežnemu Srcu, pri čemer je izjavila, da bo Rusija, če ta prošnja ne bo uslišana, »širila svoje napake po vsem svetu, kar bo povzročilo vojne in preganjanje Cerkve,« in »dobri bodo mučeni. Sveti oče bo moral veliko pretrpeti, različni narodi bodo uničeni«.

Po fatimskih prikazovanjih so bile različne posvetitve Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Papež Pij XII. mu je že 31. oktobra 1942 posvetil ves svet, 7. julija 1952 pa je posvetil Rusijo s posebnim apostolskim pismom zaradi težavnega položaja kristjanov, ki so prisiljeni živeti pod ateistično in komunistično oblastjo. Pozneje sta papež sveti Pavel VI. leta 1964 in papež sveti Janez Pavel II. leta 1981, 1982 in 1984 obnovila to posvetitev celotnega človeškega rodu.

Sveti oče bo moral veliko pretrpeti, različni narodi bodo uničeni.

Junija 2000, ko je Sveti sedež razkril tretji del tako imenovane fatimske skrivnosti, je takratni tajnik Kongregacije za nauk vere, nadškof Tarcisio Bertone, poudaril, da je sestra Lucija osebno potrdila, da je dejanje posvetitve, ki jo je leta 1984 opravil Janez Pavel II., ustrezalo temu, kar je prosila Gospa.


Nalaganje
Nazaj na vrh