Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je doslej že prinesel papežev obisk na Cipru? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 12. 2021 / 09:07
Oznake: Cerkev, Odnosi, Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2021 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj je doslej že prinesel papežev obisk na Cipru? [VIDEO]
Kaj je ciprskim kristjanom doslej prinesla papeževa navzočnost na politično in versko razdeljenem otoku? FOTO: Vatican Media

Kaj je doslej že prinesel papežev obisk na Cipru? [VIDEO]

Papež Frančišek danes začenja apostolski obisk v Grčiji: ob 9. uri in 10 minut je letalo iz Larnace na Cipru poletelo proti grški prestolnici Atene.

V nemškem uredništvu Radia Vatikan so po dveh dneh obiska svetega očeta na Cipru pripravili pregled, kaj je tamkajšnjim kristjanom doslej prinesla papeževa navzočnost na politično in versko razdeljenem otoku. Dogajanje v Nikoziji je spremljala njihova urednica Christine Seuss.

Intenzivna ekumenska razprava s svetim sinodom

Kot je zapisala, je drugi in zadnji dan papeževega obiska na Cipru znova vseboval vse, kar se je svetemu očetu ob tej priložnosti zdelo pomembno. Srečal se je s pravoslavnim nadškofom na Cipru, Krizostomom II., izkusil intenzivno ekumensko razpravo s svetim sinodom Pravoslavne cerkve, nato pa na novem stadionu v Nikoziji obhajal slovesno bogoslužje s tamkajšnjimi verniki. Na dogodku so sprva pričakovali 7.000 obiskovalcev, nazadnje pa se je število povečalo kar na 10.000 – in verjetno bi jih prišlo še več, vendar na koncu preprosto ni bilo več prostora!

Krono dneva je predstavljalo srečanje z migranti.

Krono dneva je predstavljalo srečanje z migranti v cerkvi Svetega Križa v Nikoziji, ki je bilo izjemno intenzivno. Migranti, ki so papežu razkrili svoja pričevanja, o zlorabah in zaničevanju, ki so jih izkusili na svoji poti, pa tudi o nerazumevanju in bolj ali manj pritajenih vprašanjih na krajih, kamor so prispeli, o tem, ali nameravajo ostati ali bi raje nadaljevali pot v neznano.

Papež govori »iz srca«

Kako pomembno je bilo to srečanje za papeža, gre razbrati tudi iz dejstva, kako pogosto je želel odložiti svoj vnaprej pripravljen nagovor in spregovoriti »iz srca« (kot je sam dejal), kako intenzivno je spodbujal vse navzoče, naj ne odvračajo pogleda, temveč naj prevzamejo odgovornost; kako ne sme postati nekaj običajnega, kako se ne smemo navaditi, da se čolni, polni ljudi, mož, žena in otrok, obračajo v Sredozemskem morju in nato o njih ne slišimo ničesar več. Obenem pa mednarodna skupnost Cipra pri soočanju s tem izzivom ne sme pustiti samega, je med srečanji večkrat poudaril papež.

Ne smemo se navaditi, da se čolni, polni ljudi, mož, žena in otrok, obračajo v Sredozemskem morju in nato o njih ne slišimo ničesar več.

Kako resno je mislil s tem sporočilom, ki ga ne smemo razumeti zgolj retorično, kaže tudi dejstvo, da naj bi v okviru programa premeščanja pod okriljem Vatikana s Cipra v Rim prepeljali okoli 50 migrantov. Omenjeni program je v praksi pripravila katoliška Skupnost sv. Egidija, ki v Italiji že več let skrbi za urejanje humanitarnih koridorjev, torej varnega in zakonitega priseljevanja migrantov, za katere potem tudi poskrbijo in jih vključijo v tamkajšnjo družbo. Migranti tokrat sicer ne bodo potovali s papeškim letalom, kot se je zgodilo z begunci z Lesbosa, toda v prihodnjih tednih bodo te ljudi na več letih prepeljali v Italijo, kjer bodo deležni finančne podpore Svetega sedeža, vključili pa jih bodo v različna italijanska občestva.

Z latinskim patriarhom iz Jeruzalema, nadškofom Pizzaballo FOTO: Vatican Media

Dragocena navzočnost katoličanov na Cipru

Med srečanji v teh dveh dneh obiska na Cipru prav tako ni manjkalo primerno umeščenih političnih izjav, papež je govoril o edinosti, o občestvu, velikodušnosti, o rušenju zidov in o miru … In nenazadnje, sveti oče je z obiskom v cerkvi latinskega katoliškega občestva na Cipru, ob izjemno maloštevilčni manjšini katoličanov, ki živijo na otoku, še enkrat jasno poudaril, da štejejo, da so pomembni, da je njihova navzočnost na Cipru za vesoljno Cerkev izjemno dragocena in da imajo kaj povedati tudi papežu, voditelju Katoliške cerkve.

Vrhunci papeževega drugega dne obiska na Cipru

V spodnjem video posnetku si oglejte vrhunce drugega dne papeževega obiska na Cipru: srečanje svetega očeta s tamkajšnjim pravoslavnim nadškofom Krizostomom II., srečanje s člani svetega sinoda, obhajanje slovesnega bogoslužja z več tisoč verniki na stadionu v Nikoziji in skupna ekumenska molitev z migranti v katoliški župniji Svetega Križa.


Nalaganje
Nazaj na vrh