Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je za propalestinskimi protesti študentov?

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 15. 05. 2024 / 08:32
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2024 / 19:29
Kaj je za propalestinskimi protesti študentov?
Igor Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj je za propalestinskimi protesti študentov?

Propalestinski protesti na ameriških univerzah so razgalili indoktriniranost visokega šolstva, pravi dr. Igor Kovač, ki že več let deluje na ameriških univerzah prav na področju varnostnih študij.

V ZDA so v aprilu študenti zasedli nekatere univerze v znamenje protesta proti izraelskemu napadu na Gazo, ki je sledil Hamasovemu masakru 7. oktobra 2023. Protesti so se spremenili v izgrede in izbruhnilo je nasilje. V teh dneh je na Fakulteti za družbene vede začela protestirati tudi skupina slovenskih študentov, ki zahteva, da Univerza v Ljubljani prekine vsakršno sodelovanje z Izraelom. Kako razumeti študentske proteste, smo povprašali dr. Igorja Kovača, ki že več let deluje v ZDA in dobro pozna razmere na tamkajšnjih univerzah, pa tudi geopolitične razmere v današnjem svetu.

Kako ste vi osebno spremljali propalestinske proteste in nato nemire, posredovanje policije na kampusih?

Trenutno sem v Sloveniji. A dogodke pozorno spremljam prek medijev in vsakodnevnih stikov s svojimi raziskovalnimi kolegi. Univerzitetni kampusi so v ZDA vedno bili prostor takšnih in drugačnih protestov ter javnih zborovanj, tako da protesti niso bili presenečenje. Prav...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh