Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj nam sporočajo »neljuba čustva«?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 25. 03. 2019 / 13:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2019 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kaj nam sporočajo »neljuba čustva«?

Knjiga Neljuba čustva je nastala na podlagi predavanj poljskega duhovnika Krzysztofa Grzywocza.
Knjiga Neljuba čustva je nastala na podlagi predavanj poljskega duhovnika Krzysztofa Grzywocza, predavatelja duhovnosti na Teološki fakulteti na Univerzi v Opolu.

Prepoznajte sporočilo svojih čustev

V svojih predavanjih je želel ljudem pomagati, da bi se znali srečati s čustvi, da bi brez strahu vstopili v svet lastnih čustev, posebej neprijetnih oz. neljubih, in prepoznali njihovo sporočilo.

»Prvi pogoj za dobro doživljanje čustev je, da jim zaupamo. Ko se pojavljajo, ne pridejo brez razloga, posebej če so to tako imenovana težka čustva. Ko se pojavijo, prinašajo sporočilo, nekakšno šifro. (…)

Ko se pojavi čustvo, enostavno ali zahtevno, na primer bes ali strah, ne smemo hiteti z njegovo interpretacijo. To, da se sedaj bojim, je dejstvo. Čutim strah. Zakaj? Kaj mi ta strah sporoča? (…) Prosimo Gospoda, da bi se učili dobro razumevati jezik, šifro čustev, ki jih pred Njim odkrivamo.«

Kaj so neljuba čustva?

»V mislih imam ta, ki jih težko doživljamo, ki jih težko sprejmemo, ko se pojavljajo v nas ali v osebah, ki so nam blizu«, je zapisal v knjigi Krzysztof Grzywocz.

»To so: čustvo agresivnosti, strahu, zavisti, sramu, neuslišane zaljubljenosti, šibkosti in krhkosti življenja, žalosti, praznine, odtujenosti … Ko se pojavljajo, smo pogosto vznemirjeni, čutimo se krive; želimo jih skriti in jih ne pokazati pred nikomer. Zdi se nam, da taka čustva pričajo o naši nezrelosti in napakah v našem razvoju. Večkrat jih uvrščamo med slaba, negativna in nemoralna.«

V knjigi Neljuba čustva v vsakem poglavju posebej opredeli zavist, neuresničeno zaljubljenost, agresivnost, sram, praznino in tujost.

Kaj pa ljuba čustva?

Preden se je odpravil v Lepontinske Alpe na meji med Švico in Italijo, je načrtoval tudi predavanje o »ljubih čustvih«, vendar se s planin nikoli ni vrnil. O ljubih čustvih je prej povedal:

»Čustva spadajo med bistvene 'strune', ki gradijo našo vez z Bogom in ljudmi. Navadno jih delimo na ljuba, ki jih raje sprejemamo in doživljamo, in neljuba, ki predstavljajo nekakšno breme – pogosto se jim izogibamo in jih podcenjujemo. Vsa čustva pa imajo smisel in pomen. Kako dobro uglasiti in izkoristiti 'strune' čustev, ki jih na videz lažje sprejemamo in ljubimo, kot so: občutek varnosti, zadovoljstva in ugodja, sreče, veselja in hvaležnosti, ganjenosti in užitka, da bi bile naše vezi bolj harmonične in polne.«

Čustva pa imajo tako pomembno vlogo tudi v duhovnem življenju, zato ne morejo biti prezrta v procesu duhovnega spremljanja. Tudi o tem spregovori Krzysztof Grzywocz v knjigi Neljuba čustva.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh