Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj pa ste vi zajtrkovali? [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 06. 2021 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2021 / 13:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj pa ste vi zajtrkovali? [VIDEO]

Kaj pa ste vi zajtrkovali? [VIDEO]

V vzgojno-izobraževalnih ustanovah imajo danes tradicionalni slovenski zajtrk.

Slovenski tradicionalni zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolka. FOTO: MKGP



V slovenskih šolah in vrtcih so v minulih letih vsak tretji petek v novembru pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Ker lani novembra to ni bilo možno, je padla odločitev, da ga vendarle izvedejo še pred zaključkom tega šolskega leta.


Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Dobrega pastirja

Tudi v Vrtcu Dobrega pastirja, ki deluje v okviru Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani, obiskuje pa ga 127 otrok, so se z veseljem pridružili današnji pobudi za slovenski zajtrk, ki ga v točno takšni sestavi svojim malčkom ponudijo vsaj enkrat mesečno. Sicer se trudijo vseskozi ponujati čim več lokalne hrane, kot so domače mleko, bio jogurti, bio kruh, domače sadje in zelenjava. »Skozi vse leto je na naših mizah v povprečju 60 % lokalne hrane, jabolka in krompir pa so vseskozi slovenskega izvora. Danes, ob tradicionalnem slovenskem zajtrku, so razumljivo vse jedi iz lokalnega okolja,« pravijo v vrtcu.


Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Dobrega pastirja. FOTO: vzgojiteljice VDP


Zdrava hrana domačega izvora

Po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožeta Podgorška je tradicionalni slovenski zajtrk odlična priložnost, da slovenski javnosti posredujemo dve ključni sporočili. »Prvo je, da je zajtrk pomemben del naših prehranjevalnih navad. Kot drugo pa želimo našim potrošnikom povedati, da je nakup živil lokalnega izvora izjemno pomemben tudi zato, da ohranjamo slovensko podeželje in kmetijstvo. Zato je ta dan praznik slovenske hrane.«



Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva

Namen tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega pobudnica je Čebelarska zveza Slovenije, je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno najširšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad. »Zajtrk je eden od najpomembnejših ukrepov za zagotavljanje zdravja, zato današnji dan namenjamo temu, da ozaveščamo Slovence o pomenu pomembnosti zajtrka, kajti vsak korak na poti do boljšega zdravja je ključen, sploh tako preprost, kot je vsakodnevni zajtrk,« je ob današnjem dnevu dejal minister za zdravje Janez Poklukar.


Otroci uživajo v jutranjem zajtrku. FOTO: vzgojiteljice VDP


Dober tek s slovensko hrano

Čebelarska zveza Slovenije je pred več kot desetimi leti predlagala, da v vrtce in šole vpeljemo tradicionalni slovenski zajtrk. »Projekt se je zelo prijel, saj tradicionalni slovenski zajtrk jemo vsi. Še več, na mizah je tudi slovensko kosilo s slovensko hrano. Naj ne bo slovenski tradicionalni zajtrk na mizah samo danes, pač pa vsak dan. Dober tek s slovensko hrano,« poudarja predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh