Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj prinaša letošnja Stična mladih?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 16. 09. 2023 / 05:05
Oznake: Cerkev, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2023 / 21:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj prinaša letošnja Stična mladih?
Festivalsko dogajanje bo ves dan pestro. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj prinaša letošnja Stična mladih?

Danes se v cistercijanskem samostanu Stična na Dolenjskem odvija že 42. festival Stična mladih. O čem mladi razmišljajo in kaj vse bodo lahko počeli? Že veste, katere so letošnje novosti?

Vsebina osrednjih dogodkov na festivalu se osredotoča na geslo »Kdo praviš, da sem?«, vprašanje, ki naj bi ga mladi zastavili svojemu Stvarniku. »Iščemo priznanje, ljubezen, simpatijo, hočemo biti vidni, pohvaljeni … V resnici pa je naša resnična identiteta skrita v Njem, ki nas je ustvaril, in v tem, da smo Njegovi. Samo On, ki te je čudovito izdelal, ti lahko pove, kdo si, od kod si, zakaj si oz., bolje, za koga si tukaj,« razmišlja br. Luka Modic, duhovni spremljevalec Stične mladih.

Samo On, ki te je čudovito izdelal, ti lahko pove, kdo si.

Mladim polaga na srce, da svoje identitete in vrednosti nihče ne more odkriti sam. Ključni so odnosi. »Nekdo ti mora pomagati. Problem je, če ti pomagajo napačni gusarji. Ljudje, ki vidijo samo na eno oko,« slikovito opozori. Organizatorji Stične mladih so se zato potrudili za kakovosten program, ki bo udeležencem vsaj nekoliko olajšal iskanje.

Mladi bodo odgovore iskali skozi bogat program

Stična bo mladim skozi ves dan dogajanja podala mladostno izkušnjo pristne vere. Osrednji dogodek bo dopoldanska sveta maša, ki jo bo tokrat vodil novomeški škof Andrej Saje. Mlade bo kot pridigar nagovoril mariborski nadškof Alojzij Cvikl, vseskozi so na voljo spovedniki, poteka celodnevno češčenje Najsvetejšega, letošnja novost pa je bogat popoldanski program v cerkvi, ki ga bodo zaznamovali molitev rožnega venca, taizéjska molitev, predstavitev živih kamnov, pričevanje Gašperja Otrina, program Večera Plus+ in večernice.

Širok nabor delavnic

Med izvajalci delavnic je tudi Gregor Čušin. FOTO: Samo Remec

Gostje že skrbno pripravljajo stojnice in skoraj 30 zanimivih delavnic z raznolikih področij. Mladi bodo popoldne skoznje iskali svojo poklicanost, prejeli nova uporabna znanja in se duhovno napolnili. Spraševali se bodo o izviru sreče, razmerju med znanostjo in vero, molitvi, zasvojenostih in drugih za mlade aktualnih temah, preizkušali se bodo v repu, beatboxu, retoriki, podjetništvu, folklori, kaligrafiji in še čem. Nekaj delavnic bodo izvedli tudi bratje iz taizéjske skupnosti in prostovoljci, ki pripravljajo decembrsko Evropsko srečanje mladih.

Pester festivalski utrip: od glasbe do športa

Na malem, Najstovem odru je napovedan bogat glasbeni program, ki ga bodo med drugimi oblikovali Primož Križaj, Vlado Kreslin in Gal Gjurin. Športne navdušence zopet čaka športni turnir v nogometu in odbojki, manjkalo pa ne bo niti možnosti in kotičkov za spontano druženje. Po skupni večerji Stična bend z gosti pripravlja težko pričakovan večerni program.

Pozor, Stična je zdaj brezstična

Na prizorišču je mogoče kupiti hrano, pijačo, prigrizke in seveda festivalske izdelke Stične mladih. Letošnja novost je, da plačevanje z gotovino ni možno. Poleg bančne kartice lahko udeleženci uporabljajo tudi festivalsko kartico, ki jo na polnilnem mestu (blizu vhoda na prizorišče) z gotovino ali kartico napolnijo v poljubnem znesku. Tako je plačevanje hitrejše, čakalne vrste pa krajše. Kartica bo na dogodku delovala tudi prihodnja leta.

V Stični danes pričakujejo množico mladih. FOTO: Tatjana Splichal

Množica več tisoč mladih

Organizatorji so pripravljeni na sprejem več tisoč mladih udeležencev, ki prihajajo z organiziranimi avtobusi, posebnim Stična vlakom ali v lastni režiji. Da se bodo ob pestrem dogajanju na velikem prizorišču brez težav znašli, so vse informacije na voljo na enem mestu – v prenovljeni aplikaciji Stična.

Nalaganje
Nazaj na vrh