Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj bomo to nedeljo obhajali 'nedeljo mladih'?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 06. 09. 2023 / 05:11
Oznake: Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2023 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj bomo to nedeljo obhajali 'nedeljo mladih'?
Mladi nujno potrebujejo molitev svojih župnijskih občestev. FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj bomo to nedeljo obhajali 'nedeljo mladih'?

To nedeljo bomo v Cerkvi na Slovenskem obhajali nedeljo mladih, katere osrednja misel je tokrat geslo letošnjega Svetovnega dne mladih v Lizboni: »Marija je vstala in se v naglici odpravila v gričevje« (Lk 1,39). Nedelji sledi teden mladih, ki se bo v soboto, 16. septembra, sklenil s festivalom Stična mladih.

Nadškof Alojzij Cvikl, predsednik Urada za mlade pri SŠK, je na včerajšnji novinarski konferenci pred tednom mladih dejal, da »nedelja mladih želi biti spodbuda mladim na začetku šolskega in akademskega leta, da 'vstanejo', se podajo na pot in pustijo, da se v njih poraja in raste novo življenje.« S SDM v Lizboni mu še vedno odmeva papeževa popotnica ob sklepu dogodka: »Odsevati, poslušati in vrniti se.« Odsevati Kristusovo luč, poslušati Njegovo besedo, »ki nam daje smernice za pot, ki vodi k Njemu in v Božje kraljestvo,« in se pogumno vrniti domov, »v svoje okolje, ki pa dostikrat ni naklonjeno veri, ne spodbuja njene rasti, ji celo nasprotuje.« Nadškof mladim skupaj s papežem Frančiškom zato svetuje, naj se v težkih trenutkih vračajo nazaj v trenutke, ko so doživeli Boga. 

Da bi prepoznali bogastvo mladih

Pred nedeljo mladih je nadškof Cvikl poudaril, da je njen osrednji namen ta, »da naša krščanska občestva spoznajo bogastvo, ki ga predstavljajo mladi. Zanimivo, med prostovoljci, ki so šli na pomoč ljudem na poplavljenih krajih, je bilo več kot polovica mladih.« Mladim se je zahvalil za zgled tega, kaj v praksi pomeni »vstati in se podati na pot«. Želi si, da bi župnijska občestva to nedeljo izkoristila kot priložnost, da dajo besedo mladim in jim prisluhnejo, posebno tistim, ki lahko podelijo svoje doživljanje SDM v Lizboni in s tem obogatijo svoja občestva.

Urad za mlade izdal knjižico

Župnije se lahko na obhajanje nedelje mladih pripravijo s posebno knjižico, ki so jo pripravili na Uradu za mlade. »Vanjo smo vključili pripravo na predstavitev mladih v župniji, papeževo poslanico za svetovni dan mladih, molitev župnije za mlade in podobno,« pojasnjuje Matevž Mehle, voditelj Urada za mlade in direktor Katoliške mladine. Izpostavlja še en pomemben poudarek nedelje mladih: molitev za mlade. Njegova želja je, da bi nedeljo mladih praznovali v še več župnijah kot doslej. Mladi nujno potrebujejo molitev svojih župnijskih občestev, poudarja.

Mladi nujno potrebujejo molitev svojih župnijskih občestev.

Krona tedna mladih bo Stična mladih

Teden mladih se bo prihodnjo soboto sklenil z že 42. festivalom Stična mladih, katere glavna tema bo identiteta oziroma iskanje le-te. »V današnjem svetu so mladi obkroženi z mnogimi glasovi, ki jim govorijo, kdo in kakšni naj bi bili. Nekateri jim pravijo, da morajo sami določiti, kdo so in kako se identificirajo. S Stično mladih želimo mladim pomagati pri iskanju. Usmeriti jih želimo k Stvarniku, ki je vsakega ustvaril in pozna, kdo smo v svojem najglobljem bistvu. Njemu postavljamo vprašanje: 'Kdo praviš, da sem?'« je pojasnil Matevž Mehle. To vprašanje je tudi geslo letošnje Stične mladih.

Stvarniku postavljamo vprašanje: 'Kdo praviš, da sem?'

Nadškof Cvikl si želi, da bi bili »nedelja in teden mladih ter srečanje v Stični res srečanje z Gospodom, ki je živi in med nami navzoči Gospod, naj nas to spravi v gibanje in spodbudi, da to, kar smo mi doživeli, podelimo še z drugimi. Tako bomo tudi mi postali nosilci Gospoda, njegove sočutne ljubezni in velikodušnega služenja.«

Kupi v trgovini

Akcija
Najstov planer 2023/2024 - to bo moje leto
Koledarji
16,90€ 9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh