Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo so zavetniki SDM 2023 v Lizboni?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 05. 2022 / 19:04
Oznake: Cerkev, Dogodek, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2022 / 19:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo so zavetniki SDM 2023 v Lizboni?
Mladi se že veselijo srečanja v Lizboni prihodnje leto. FOTO: Vatican Media

Kdo so zavetniki SDM 2023 v Lizboni?

Območna organizacijska ekipa svetovnega dne mladih v Lizboni je danes predstavila trinajst zavetnikov mednarodnega srečanja.

Gre za moške, ženske in mlade, ki so pokazali, »da Kristusovo življenje izpolnjuje in rešuje mlade vseh starosti«, in ki so lahko zgled udeležencem svetovnega dne mladih. To je po navedbah spletnega portala Vatican News v izjavi za javnost pojasnil lizbonski patriarh, kardinal Manuel Clemente.

Kardinal je kot zavetnike velikega dogodka prihodnje poletje imenoval Božjo Mater Marijo, ki »mlade vseh časov in krajev uči, naj prinašajo drugim Jezusa, ki ga pričakujejo«, in je po kardinalovih besedah najpomembnejša zavetnica srečanja; pobudnika svetovnih dni mladih, svetega papeža Janeza Pavla II.; in sv. Janeza Boska, ki ga je papež Janez Pavel II. razglasil za »očeta in učitelja mladih«. V službi mladih je bil po besedah kardinala Clementeja tudi sv. Vincencij.

Med zavetniki so tudi štirje mladi blaženi, ki so v mladih letih umrli v preteklem stoletju.

Patriarh kardinal Clemente je opozoril tudi na zgled sedmih izrednih pričevalcev za vero iz Lizbone. To so: sv. Anton, frančiškan iz 13. stoletja; sv. Bartolomej de Martyribus, dominikanec iz 16. stoletja, ki je sodeloval na Tridentinskem koncilu; sv. Janez de Brito, jezuitski misijonar in mučenec iz 17. stoletja; sv. Ivana Portugalska, kraljevo hči iz 15. stoletja, ki je razdala vse svoje imetje in postala dominikanska redovnica; in bl. Janez Fernandes, jezuitski mučenec iz 16. stoletja.

Zatem je kardinal spomnil še na štiri mlade blažene, ki so v mladih letih umrli v preteklem stoletju: bl. Peter Jurij Frassati, italijanski mladenič, ki je druge spodbujal s svojo »dinamiko, veseljem in ljubeznijo do bližnjega; bl. Marcel Callo, francoski mladenič, ki je umrl v prisilnem delovnem taborišču v Nemčiji; bl. Klara Badano, italijanska najstnica, ki je umrla za posledicami bolečega kostnega raka; in bl. Karel Acutis, italijanski najstnik, ki je širil Božjo besedo prek svetovnega spleta, pozneje pa umrl za posledicami levkemije.

FOTO: Vatican Media

Svetovni dnevi mladih

Naslednji svetovni dan mladih bo v Lizboni od 1. do 6. avgusta 2023, kjer naj bi se papež srečal z več sto tisoč mladimi z vsega sveta. Vsaka škofija po svetu je izbrala tudi zavetnike, ki bodo njene mlade spremljali na poti v Lizbono.

Prvi svetovni dan mladih je bil leta 1986 v Rimu. Zatem so se mladi srečevali še v Buenos Airesu (1987), Santiagu de Composteli (1989), Čenstohovi (1991), Denverju (1993), Manili (1995), Parizu (1997), Rimu (2000), Torontu (2002), Kölnu ( 2005), Sydneyu (2008), Madridu (2011), Riu de Janeiru (2013), Krakovu (2016) in Panami (2019).

Nalaganje
Nazaj na vrh