Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj prinaša Kleklovo leto?

Za vas piše:
P. G.
Objava: 10. 01. 2024 / 08:23
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2024 / 08:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj prinaša Kleklovo leto?
Prireditelji dogajanja ob Kleklovem letu. FOTO: Andreja Sever

Kaj prinaša Kleklovo leto?

Na včerajšnji novinarski konferenci ob začetku Kleklovega leta so predstavniki Občine Črenšovci, tamkajšnje župnije in murskosoboške škofije ter Fundacije Jožefa Klekla st. predstavili dogajanje, ki ga v tem letu pripravljajo ob obeležitvi 150-letnice Kleklovega rojstva.

Klekl tudi v osnovnih šolah

Kot razmišlja Vera Markoja, županja Občine Črenšovci, »je bilo življenje in delovanje Jožefa Klekla st. v Črenšovcih pred več kot stoletjem izjemno pomembno tako za ljudi naših krajev kot ljudstvo na levem bregu Mure«. Spomnila je, da je bilo njegovo ime dolgo potisnjeno v pozabo, »k sreči pa je bila veličina njegovega dela in dela njegovih sodobnikov tako velika in neizbrisna, da smo jo začeli po zaslugi gorečih poznavalcev zgodovine odkrivati in spoznavati v času zadnjih 40 let«.

FOTO: Andreja Sever

V Kleklovem letu Občine Črenšovci občina v sodelovanju z Župnijo Črensovci, Škofijo Murska Sobota in Fundacijo Jožefa Klekla st. pripravlja »program celoletnih prireditev, preko katerih želimo pomen in vlogo Jožefa Klekla st. obuditi, osvežiti in ponovno predstaviti ljudem pokrajine ob Muri in širše. Pomembno je, da pri uresničevanju tega cilja delujemo v duhu sodelovanja, povezovanja in vključevanja, zato sem posebej zadovoljna, da danes predstavljamo osnutek programa, ki ga v največji meri oblikujeta Škofija Murska Sobota oz. Župnija Črensovci in Fundacija Jožefa Klekla st.,« je povedala.

Obenem si želim, da bi se občani in prebivalci pokrajine ob Muri odzvali na njegov glas, ki bo preko prireditev zaživel med nami, in bi s prisostvovanjem na prireditvah krepili lastno domoljubje. (Vera Markoja)

V dogajanje bodo vključili tudi mlade: obe osnovni šoli v občini bosta izvedli kulturni dan. »Prepričana sem, da bodo načrtovane aktivnosti in prireditve na novo odkrile še marsikaj o Jožefu Kleklu starejšem, ki je neusahljiv vir navdihov na različnih področjih. Obenem si želim, da bi se občani in prebivalci pokrajine ob Muri odzvali na njegov glas, ki bo preko prireditev zaživel med nami, in bi s prisostvovanjem na prireditvah krepili lastno domoljubje, ki nam je v sodobnem svetu še kako potrebno,« je sklenila županja.

Obeta se prenos posmrtnih delov Kleklovega telesa

»Črenšovski župljani in občani imajo izkušnjo, imajo voljo, predvsem pa veliko spoštovanje in ljubezen do Klekla. Tako smo tudi s škofijske strani ustanovili Odbor za pripravo in izvedbo Kleklovega leta,« je zbranim povedal murskosoboški škof Peter Štumpf.

»Klekla želimo ponesti tudi v župnije soboške škofije in na občine njenega ozemlja. Zato pripravljamo dogodke čez vse leto, najpomembnejši pa bodo v letošnjem oktobru v Črenšovcih,« kjer je Klekl preživel svoja najbolj plodovita leta. Med pomembnejšimi dogodki je Štumpf napovedal ogled dokumentarnega filma o Kleklu, znanstveni simpozij o pomenu Jožef Klekla st. kot duhovnika za današnji čas, razstavo o Kleklu, akademijo o Kleklovem življenju in katehetsko olimpijado, s katero bodo tudi veroučenci spoznavali Klekla in njegovo delo.

FOTO: Andreja Sever

Pozornost je pritegnila napoved slovesnosti prenosa posmrtnih delov Kleklovega telesa iz Murske Sobote in izpostavitve krste v črenšovski župnijski cerkvi, »da bodo ljudje lahko prišli molit in se Bogu zahvalit za dar tega prekmurskega velikana in končno se tudi osebno srečat z 'Velkim Kleklinom'«. 13. oktobra, na 150. obletnico njegove smrti, bo Kleklovo leto okronala slovesna sveta maša, slovesnost ob 120-letnici začetka izhajanja Marijinega lista in 110-letnici začetka izhajanja Novin pa bo 8. decembra.

Dejavno bo sodelovala tudi Fundacija Jožefa Klekla st.

Kot je povedal predsednik Fundacije Jožefa Klekla st. dr. Andrej Hozjan, bo v Kleklovo leto močno vpeta tudi fundacija. »V okviru letošnjega obeleževanja Kleklovega leta bomo posneli dokumentarni film o Jožefu Kleklu starejšem, ki bo premierno predvajan meseca maja,« na ogled pa bo še vse do zgodnjega decembra. »Pripravili bomo tudi dva filmska večera – projekcijo dogajanj izpred 30 let ob otvoritvi kipa J. Klekla st. pred občinsko stavbo (igra, proslava, predstavitev kraja Črenšovci …).

V okviru letošnjega obeleževanja Kleklovega leta bomo posneli dokumentarni film o Jožefu Kleklu starejšem. (Andrej Hozjan)

Sodelovali bodo pri kulturnem dnevu v osnovnih šolah in ob svečanem dogajanju v dneh pred 13. oktobrom, »ko bo v desetih dneh zgoščenih več dogodkov pred osrednim dogajanjem Kleklovega leta, ki bo v soboto in nedeljo, 12. in 13. oktobra,« je napovedal.

Župljani Župnije Črensovci se ga spominjajo kot »velkuga Kleklina«

»Kot domači župnik sem hvaležen, da so že moji predhodniki med našimi župljani in širše spoznavali in predstavljali Jožefa Klekla starejšega, ki je kot tukajšnji duhovnik bil dolgo v živem, konkretnem spominu naših faranov. Spominjajo se ga kot 'velkuga Kleklina'. In res je bil in je velik,« je poudaril Zoran Car, župnik Župnije Črensovci.

V župniji so posebej ponosni na prvo slovensko župnijsko knjižnico v Sloveniji, Kleklovo knjižnico, »ki hrani izjemno knjižno gradivo, posebno vrednost predstavlja okrog 200 enot knjižnega gradiva, ki je izšlo pred letom 1900,« je povedal. Tam hranijo tudi zbirko Marijinih listov, Kalendarjev Srca Jezušovega in Novin, ki jih je izdajal Klekl.

FOTO: Andreja Sever

»Vsekakor se med našimi verniki pozna, da je Klekl živel in deloval v Črenšovcih. Med ljudmi je zelo priljubljena njegova božična pesem Jezer in jezekrat srečna, ki jo prepevamo ob polnočnici ob posebni 'občestveni koreografiji s svečami'. Kleklovo Slovensko krajino pogosto slišimo v naših krajih kot prekmursko himno na številnih prireditvah. Ponosni in hvaležni smo, da se bo Klekl vrnil v Črenšovce in bo med nami imel posebno mesto v kapeli Fatimske Matere Božje v župnijski cerkvi Povišanja svetega križa. Tu, kjer je tako goreče moli in deloval za njemu ljubo prekmursko ljudstvo,« je sklenil.

Ustvarili poseben Facebook profil

Občina Črenšovci, Škofija Murska Sobota, Župnija Črensovci in Fundacija Jožefa Klekla st. so ob Kleklovem letu skupaj ustvarile tudi Facebook profil Kleklinov glas. Tedensko bodo objavljali misli Jožefa Klekla st. in tako skrbeli za to, da ga bomo lahko spoznavali skozi vse leto. Misli in citate bo pripravljal dr. Stanislav Zver, velik poznavalec Jožefa Klekla st., na profilu pa bodo objavljene tudi informacije o prireditvah in aktivnostih v Kleklovem letu.


Nalaganje
Nazaj na vrh