Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj se dogaja v Sudanu?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 04. 2023 / 08:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2023 / 18:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj se dogaja v Sudanu?
Po navedbah prič naj bi na ulicah Kartuma znova odjeknile številne eksplozije. FOTO: Vatican Media

Kaj se dogaja v Sudanu?

Na ulicah sudanske prestolnice Kartum so ta konec tedna izbruhnili ostri spopadi med vojsko in paravojaškimi enotami (RSF), ki se odvijajo predvsem okoli tamkajšnjih vojaških oporišč.

Uporniki trdijo, poroča STA, da so prevzeli nadzor nad predsedniško palačo in tremi letališči, vendar vojska njihove trditve zanika. Po navedbah tujih medijev je bilo ubitih najmanj 56 civilistov in več deset pripadnikov varnostnih sil, okoli 600 ljudi pa je ranjenih. Danes naj bi po navedbah prič na ulicah Kartuma znova odjeknile številne eksplozije.

Nasilje je izbruhnilo po tednih vedno večjih napetosti zaradi načrtovane vključitve paravojaških enot v redno vojsko in prehoda na civilno vlado.

Sudanska vojska je danes sprožila zračne napade na paravojaško oporišče v bližini prestolnice, da bi znova prevzela nadzor nad državo. Nasilje je izbruhnilo po tednih vedno večjih napetosti med vojaškim voditeljem Abdelom Fatahom al Burhanom in poveljnikom paravojaških enot Mohamedom Hamdanom Dagalom zaradi načrtovane vključitve RSF v redno vojsko in prehoda na civilno vlado. Vojska in RSF, ki ima po mnenju analitikov 100.000 vojakov, se borita za oblast, medtem ko se politične frakcije pogajajo o oblikovanju prehodne vlade po vojaškem udaru leta 2021.

Na novi val nasilja v Sudanu se je po navedbah STA med prvimi odzval ameriški državni sekretar Anthony Blinken, ki je izrazil zaskrbljenost nad spopadi in opozoril, da bi lahko za nasiljem stale skupine, ki si želijo zavreti oblikovanje civilne vlade. Dejal je, da se morajo spopadi nemudoma prenehati. Poleg ZDA sta nasilje med drugimi obsodila tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in posebni predstavnik ZN v Sudanu Volker Pertes.

Svet poziva k umiritvi razmer v Sudanu. FOTO: Vatican Media

Svetovni program za hrano  je danes začasno ustavil delovanje v državi, da bi ocenil varnostne razmere.

Med žrtvami trije humanitarni delavci Svetovnega programa za hrano

Kot je danes sporočil posebni predstavnik Združenih narodov v Sudanu Volker Perthes, so bili med včerajšnjimi spopadi na zahodu države ubiti trije humanitarni delavci Svetovnega programa za hrano, zato je omenjeni program danes začasno ustavil delovanje v državi, da bi ocenil varnostne razmere.

Humanitarni delavci so umrli med opravljanjem nalog, ko so se vojaki in pripadniki paravojaških sil medsebojno obstreljevali v vojaškem oporišču v okrožju Kabkabiya v zvezni državi Severni Darfur na zahodu države, je sporočil Perthes.

Svetovni program za hrano, največja humanitarna organizacija na svetu, ki se osredinja na lakoto in varnost preskrbe s hrano, je v izjavi za javnost izrazila zgroženost ob smrti treh svojih delavcev, izrazila sožalje svojcem in strani v Sudanu pozvala k »spoštovanju nevtralnosti humanitarnih delavcev v Sudanu, katerih naloga je pomoč vsem stranem v tej krizi«.

Nalaganje
Nazaj na vrh