Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj skuhati na postni petek? (6)

Za vas pišejo:
Spletno uredništvo, M.M.Š.
Objava: 30. 03. 2023 / 12:05
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2023 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj skuhati na postni petek? (6)
Fižol je daleč najbolj razširjena uporabna rastlina, ki raste povsod na zemlji. FOTO: arhiv Družine

Kaj skuhati na postni petek? (6)

Pred šestim postnim petkom ponujamo še zadnji predlog za brezmesno kosilo, tokrat znova iz Svetopisemske kuharice, ki smo jo pri založbi Družina izdali leta 2010.

Čez teden dni, na veliki petek, je strogi post, in mnogi verniki se ta dan odločijo preživeti ob kruhu in vodi.

Avtorica Svetopisemske kuharice, nemška teologinja Eleonore Schmitt, fižol opisuje kot daleč najbolj razširjeno uporabno rastlino, ki raste povsod na zemlji. Kot piše, pa se sorte fižola, ki jih danes uporabljamo, zelo razlikujejo od tistih, ki so opisane v Svetem pismu. Schmittova predlaga, da za svetopisemske fižolove recepte uporabljamo bel fižol, vzamemo pa lahko tudi katero koli drugo sorto.

Za svetopisemske fižolove recepte uporabljamo bel fižol, vzamemo pa lahko tudi katero koli drugo sorto. FOTO: M.M.Š.

Egipčanski fižolov lonec

Za 2 do 3 osebe

  • 150 g belega fižola
  • 2 čebuli
  • 1¼ litra vode
  • 1 žlica koriandra
  • 5 strtih strokov česna
  • 1 šop sveže sesekljanega kopra ali koriandrovega perja
  • 250 g drobno narezanih solatnih listov
  • 2 žlički zmlete kumine
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici masla
  • 1 steblo sveže nasekljane mete

Priprava:

  • Fižol čez noč namočimo v vodi.
  • Eno sesekljano čebulo in polovico česna segrejemo na maslu.
  • Fižol na kratko popečemo.
  • Dodamo solatne liste in koriander.
  • Prilijemo vodo, pustimo, da zavre in kuhamo na majhnem ognju uro ali dve.
  • Tik pred koncem dodamo koper, kumino in sol.
  • Vmešamo del mete, preostanek potresemo po vrhu, preden damo jed na mizo.
  • Drugo čebulo narežemo na kolobarje, jo s preostankom česna popražimo na maslu in potresemo čez pripravljeno jed.

Zraven lahko jemo svež kruh in solato. Bog žegnaj!

Kupi v trgovini

Svetopisemska kuharica
Kuharice
9,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh