Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj Slovenci terjamo?

Objava: 20. 05. 2009 / 06:46
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kaj Slovenci terjamo?

Svečana akademija ob 200-letnici rojstva duhovnika in narodnega buditelja Matije Majarja Ziljskega

Pred dvesto leti se je na Vitenčah pri Goríčah na Koroškem rodil narodopisec, jezikoslovec, narodni buditelj jezikoslovec in duhovnik Matija Majar. Ker je izšel je iz Ziljske doline, je dobil vzdevek Ziljski.

Duhovno in narodnostno se je oblikoval v domači družini, v času študija pa zlasti ob Antonu Martinu Slomšku in Urbanu Jarniku. Kot duhovnik je deloval v Celovcu, nato pa v raznih krajih na Koroškem. Leta 1883 se je preselil v Prago, kjer je 31. julija 1892 umrl.

Matija Majar Ziljski je zbiral ljudske pesmi in pripovedke. Med drugim je izdal prvo v gajici tiskano knjigo na Koroškem z naslovom Pesmarica cerkvena. V letu 1848 je imel odločilno vlogo pri nastanku slovenskega političnega programa.

Konec marca je v Novicah objavil članek 'Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem dobrega serca!', v katerem je za vsak avstrijski narod zahteval, da sam odloča o svoji usodi. V njem je izražena zahteva po združeni Sloveniji in uvedbi slovenskega jezika v šole in urade.

Svečana akademija ob 200-letnici rojstva Matije Majarja Ziljskega bo danes, v sredo, 20. maja.

Program:
- ob 18. uri poklon spominskemu obeležju v Celju
- ob 19. uri svečana akademija z osrednjim govornikom dr. Stanetom Grando. V kulturnem programu se bo predstavilo Teharsko gledališče Celje in Komorni moški zbor Celje.

Organizatorji:
Dom sv. Jožef
Svetovni slovenski kongres
Mohorjeva družba Celje
Občina Celje

Vabljeni!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh