Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev ljubezni [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 22. 10. 2023 / 15:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2023 / 14:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev ljubezni [FOTO, VIDEO]
Vabljeni k novi epizodi, v kateri nama je cerkev sv. Križa predstavil župnik Jože Ipavec. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev ljubezni [FOTO, VIDEO]

Kraj Kojsko, ki leži sredi vinogradov in sadovnjakov, se prvič omenja že v 12. stoletju. Nad vasjo kraljuje podružnična romarska cerkvica sv. Križa na Taboru. Gotska cerkvica ima za Slovenijo nenavaden zvonik …

Bolj kot na cerkveni stolp spominja na majhno utrdbo. Zaključuje se s cinami, ki so značilne za Brda, in se ponaša z zakladi izjemne umetniške vrednosti. Pred prvo svetovno vojno je bilo Kojsko kulturno in gospodarsko središče Brd, danes pa intenzivno vinogradniško območje. 

Do cerkve vodita dve poti. Lahko se pripeljete z avtom ali pa se sprehodite mimo kapelic križevega pota. Vsako leto na praznik sv. Križa pot dobi še večji pomen, saj med procesijo v niše postavijo slike, ki jih sicer hranijo v cerkvi. 

Cerkev sv. Križa 

Cerkev je del nekdanjega tabora s štirimi stolpi, ki so ga zgradili med turškimi vpadi v 16. stoletju. V preteklosti, ko ni bilo meje, so cerkev sv. Križa predvsem Furlanski verniki poimenovali za glavno božjepotno cerkev.

»Zgodovinski podatki pričajo, da se je na določen praznik sv. Križa po vnebohodu tukaj zbralo celo do pet tisoč ljudi. Težko si danes predstavljamo tako masovna romanja v tako majhna svetišča. Tukaj so bile maše in spovedovanje vsako uro,« je povedal župnik Jože Ipavec.

Cerkev je v zadnjih desetletjih postala priljubljena poročna destinacija. Pari ne prihajajo samo iz Slovenije, ampak tudi iz tujine. 

Epizoda #15


Pravi gotski biser

V cerkvi je poseben veliki oltar, edini in največji skoraj popolnoma ohranjen gotski krilni oltar v Sloveniji in tudi v Evropi. Predstavlja motive Kristusovega trpljenja in njegovo križanje.

Glavni oltar. FOTO: Kaja Zupanc 

Več o pravem gotskem biseru pa videu ...

Zvonik

Našo pozornost najprej pritegne zvonik. Bolj je podoben kakšnemu grajskemu stolpu kot cerkvenem zvoniku. Z zidanimi zobci zaključen zvonik v nasprotju s čebulastimi in ošpičenimi večkrat srečamo v Brdih in celo v Vipavski dolini. Pravijo, da sega v čas bojev med cesarsko in papeško stranko v Italiji v 13. in 14. stoletju.

Stolpi, kakršen je v Kojskem, so pomenili, da so prebivalci na papeški strani.

Ko se iz zvonika oglasijo žametni glasovi bronastih zvonov, hitro pozabimo na vojne, o katerih govori stolp, in se predamo lepoti pokrajine, po kateri se razlivajo njihovi glasovi.

Jože Ipavec

Cerkev nama je prijazno predstavil župnik Jože Ipavec. Povedal nama je, da sicer prihaja iz Postojne. 24 let je svojo duhovniško službo opravljal na Obali, v župniji sv. Lucije. Tukaj v Kojskem pa deluje že 25 let.

Jože Ipavec. FOTO: Kaja Zupanc 

Kdor bo le enkrat obiskal to svetišče, se bo rad vračal sem. Tako sva še bogatejši odšli proti Ljubljani in sklenili, da bova te konce še obiskali.

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, ko sva si ogledali cerkev, v kateri mašuje Župan.

Nalaganje
Nazaj na vrh