Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri mašuje Župan [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 08. 10. 2023 / 14:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2023 / 19:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri mašuje Župan [FOTO, VIDEO]
Vabljeni k novi epizodi, v kateri nama je cerkev sv. Petra predstavil župnik Andrej Župan. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri mašuje Župan [FOTO, VIDEO]

Naravni pomol, na katerem stoji stara Radovljica, zaključuje župnijska cerkev sv. Petra. Gre za imeniten primer gotske dvoranske cerkve. Krasijo jo umetelno oblikovani oboki, angelska zvezda in črn marmornat oltar. Za cerkvijo je v bunkerju iz 2. svetovne vojne urejena kapela sv. Edith Stein.

Cerkev sv. Petra

S širjenjem mesta in večanjem njegovega bogastva je rasla tudi cerkev. Do 13. stoletja so jo že toliko utrdili, da so iz Rodin v Radovljico prenesli sedež dekanije.

Iz dvoranske triladijske romanske bazilike je okrog leta 1500 nastala gotska cerkev. Letnica 1495 nad vrati kaže na začetek njene velike obnove. Staro romansko cerkev so temeljito prezidali in povečali, pri tem pa so ohranili dolgi kor s podobo stavbarja na rebrastem svodu, katerega nastanek datiramo v čas okoli leta 1460.

Ogromno umetniških del v cerkvi sv. Petra je nastalo pod umetniškimi rokami Radovljičanov, zlasti znane družine Vurnik. Omembe vreden je vsekakor tabernakelj, ki je delo slikarke Helene Vurnik in arhitekta Ivana Vurnika.

V 15. stoletju je bila v sklopu župnišča srednjeveška pivnica in taverna. Nekdanja župnijska kašča pa se danes uporablja kot galerija.

Angelska zvezda

Nebo v cerkvi sv. Petra krasi prelepa angelska zvezda. Poslikava je bila narejena konec 19. stoletja. Vsak od angelov ima svoj inštrument. »Angelska zvezda predstavlja slavo, ki jo molimo vsako nedeljo in ob praznikih pri sveti maši,« je povedal župnik Andrej Župan. 

Angelska zvezda v cerkvi sv. Petra. FOTO: Kaja Zupanc

Epizoda #14


Regratove lučke, NaVdih, Skala ...

V župniji Radovljica se med drugim lahko pohvalijo kar s tremi pevskimi zbori. Otroškim pevskim zborom Regratove lučke, mladinskim zborom Navdih ter odraslim mešanim zborom Skala. Poleg tega imajo še kulturno društvo Sotočje. 


Nekoč bunker, danes kapela

Okrog cerkve in župnišča je že v 14. stoletju stalo obzidje. Za cerkvijo je v bunkerju iz 2. svetovne vojne urejena kapela sv. Edith Stein. V župnijskem dvorcu pa je ohranjen prostor, v katerem je bila nekdaj taverna. Kapelo in taverno si lahko ogledate po predhodnem dogovoru ali v sklopu vodenega ogleda po Radovljici.

Kapela sv. Edith Stein. FOTO: Kaja Zupanc

Kapela sv. Edith Stein se nahaja pod srednjeveškim obzidjem, za cerkvijo. Leta 2007 so jo uredili v nekdanjem betonskem vojaškem bunkerju.

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, v kateri sva si ogledali Najstarejši Marijin kip na Slovenskem.

Spoznajte sv. Edith Stein

Edith Stein se je rodila v Breslavu v Nemčiji judovskim staršem 12. oktobra 1891. Študirala je filologijo in filozofijo. Leta 1916 je doktorirala pri znamenitem filozofu prof. Husserlu in postala njegova asistentka. Smisel človekovega bivanja je iskala v filozofiji, odgovor pa je našla v katoliški veri, potem ko je prebrala življenjepis sv. Terezije Avilske.

Papež Janez Pavel II. je Edith Stein – Terezijo Benedikto od Križa leta 1987 razglasil za blaženo, 1989 pa za svetnico in skupaj s sv. Katarino Siensko in sv. Brigito Švedsko za sozavetnico Evrope.

Njena velika želja je bila samota in premišljevanje v karmelu, zato je leta 1933 vstopila v samostan karmeličank v Kölnu, kjer je v naslednjih letih izpovedala večne zaobljube in sprejela redovniško ime Terezija Benedikta od Križa. 2. avgusta 1942 so jo aretirali in jo skupaj s sestro Rozo odpeljali v Auschwitz, kjer so jo 9. avgusta 1942 umorili s plinom in truplo zažgali.

FOTO: Kaja Zupanc 

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, v kateri sva si ogledali Najstarejši Marijin kip na Slovenskem.

Nalaganje
Nazaj na vrh