Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Slovenski Lurd [VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 30. 04. 2023 / 15:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2023 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Slovenski Lurd [VIDEO]
Sprejel naju je župnik Tomaž Šojč. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Slovenski Lurd [VIDEO]

Ste vedeli, da imamo tudi Slovenci svoj Lurd? To je mogočna triladijska Bazilika Lurške Matere Božje v središču Brestanice, nedaleč od Krškega. Tam naju je sprejel župnik Tomaž Šojs, ki je bil naprej kuhar, nato pa se je odločil za duhovniški poklic. Sam v šali pove, da mu kuharski poklic še danes dobro služi. Spremlja ga pes Hačiko, na vrtu za župniščem pa ima kokoši in race.

Zgodovinsko ime Brestanice in župnije je Rajhenburg, kaj v nemščini pomeni bogati kraj. Ime je dobil po utrdbi, ki je ena najstarejših, po vsej verjetnosti izvira že iz časa Bolgarskih vdorov ob Dravi in Savi (827 - 829). 

Cerkev so začeli zidati leta 1908 ob petdeseti obletnici Marijinih prikazovanj v Lurdu. Gradili so jo med letoma 1908 in 1914.

Triladijska bazilika. FOTO: Katja Zver

Zakaj ime Slovenski Lurd? 

Pri gradnji so s svojimi prispevki sodelovali Slovenci iz vseh koncev domovine in tujine, zato je cerkev opravičeno dobila ime slovenski Lurd. Prvi in največji dar pa je bilo zemljišče, ki ga je za stavbo in župnišče prispevala domačinka Ana Korban.

Epizoda #10

Cerkev postane bazilika  

Z apostolsko listino papeža Pija XI. z dne 8. junija 1929 št. 116/29 je bila cerkev Lurške Marije odlikovana z naslovom »Basilca Minor« in pridružena Liberijanski baziliki S. Maria Maggiore v Rimu s 1. oktobrom 1929.

8. septembra 1929  je škof Andrej Karlin slovesno razglasili cerkev za baziliko. Vernikom je naročil, naj vselej to cerkev imenuje le z besedo bazilika.   

Na dan posvečenja 

Zanimivo je bilo tudi na dan posvečenja cerkve. Zgodovina piše, da so obredi trajali pet ur, navzočih pa je bilo več tisoč romarjev iz vse Slovenije. Obred je vodil škof Napotnik. Ravno tisti čas, ko so posvečevali cerkev, so po železnici na Dunaj peljali cesarja Franca Ferdinanda, ki je bil ubit v atentatu v Sarajevu. 

Župnik Tomaž Šojč

Tomaž Šojč je župnijski upravitelj župnije Brestanica, skrbnik bazilike Marije Lurške in hkrati tudi upravitelj župnij Senovo in Koprivnica. Prihaja iz Celja, ljudje pa si ga najbolj zapomnijo po tem, da je bil najprej kuhar, nato pa se je odločil za duhovniški poklic. Po tem, ko je bil v letih 2009 do 2016 v župniji kaplan, se je po šestih letih iz Trbovelj, vrnil v Brestanico, kjer opravlja svoje duhovniško službo. 

Tomaž Šojč. FOTO: Siniša Kanižaj

Vabljeni k ogledu prejšnje epizode, v kateri sva si ogledali cerkev sv. Kancijana v Mirni Peči.


Nalaganje
Nazaj na vrh