Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri se na velikonočni ponedeljek zberejo motoristi

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 10. 04. 2023 / 08:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2023 / 07:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri se na velikonočni ponedeljek zberejo motoristi
V vetrovni Mirni Peči naju je sprejel župnik Janez Rihtaršič. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri se na velikonočni ponedeljek zberejo motoristi

V starem delu Mirne Peči stoji župnijska cerkev svetega Kancijana. Cerkev šteje dobrih sto let in je že četrta na tem mestu. Pred dvema letoma je bil v njej v škofa posvečen novomeški škof Andrej Saje. Vsako leto pa v cerkev sv. Kancijana na veliki ponedeljek pridejo tudi motoristi po blagoslov za varno vožnjo.

Prva cerkev v Mirni Peči naj bi bila zgrajena v romanskem slogu, a trdnih dokazov za to ni. Druga pa je prvič omenjena leta 1526, zgrajena naj bi bila v gotskem slogu, obdajalo pa jo je obzidje. 

Cerkev sv. Kancijana v Mirni Peči. FOTO: Katja Zver

Priprave na zidavo nove cerkve so stekle v času tedanjega župnika Antona Zoreta, leta 1907. Leto kasneje je arhitekt Josip Vancaš iz Sarajeva, ki ga poznamo tudi kot avtorja cerkve v Prečni in Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani, pripravil vse potrebne načrte za novo cerkev. Zaradi lokalnih nesoglasij je zidava stekla šele leta 1914, tik pred začetkom prve svetovne vojne, zaradi katere se je čas gradnje nekoliko zavlekel, saj so bili številni zidarji med gradnjo mobilizirani v vojsko. 

Postavljeno v letu 2017 z darovi župljanov in donatorjev. FOTO: Katja Zver 

Leta 1917 so bila dela dokončana. Kot izvajalci so se posebej odlikovali Ljubljančani, Ivan Ogrin kot gradbenik in bratje Seravalli za kiparska dela. V času druge svetovne vojne je stavba zaradi topovskih granat utrpela le nekaj manjših poškodb, tako da kot največjo spremembo cerkve po gradnji štejemo povišanje zvonika pred nekaj leti, s čimer so pravzaprav dokončali zidavo nove cerkve. 

Cerkev je najlepša takrat, ko je polna. (Župnik Janez Rihtaršič)

Od stare cerkve je arhitekt ohranil le prezbiterij, ki je danes stranska kapela in zvonik. Ladja cerkve pa je bila porušena in na novo sezidana prečno na staro cerkev. 

Notranjost cerkve. FOTO: Katja Zver

Epizoda #9

Karmeličanke

V Mirni Peči v samostanu živijo redovnice karmeličanke. V skritem in preprostem življenju v klavzuri se jim dan za dnem izmenjujejo časi skupne in osebne molitve, samote, duhovnega branja, dela, veselja v sestrskem druženju.

Karmeličanke v Sloveniji že več kot 130 let. FOTO: Tatjana Splichal 

Glavna naloga karmeličank je molitev. Središče dneva je jutranja maša, kjer se vsakič znova obnovi zaupno prijateljstvo z Gospodom. Vsak dan eno uro preživijo tudi v svoji celici, kapeli, puščavniški hišici ali poleti v kakšnem kotičku na vrtu, kjer se posvetijo branju.

Karmel. FOTO: Katoliška cerkev

Poleg gospodinjskega dela tudi krasijo sveče, krstne, poročne in za druge priložnosti, po naročilu in pečejo hostije. Imajo tudi velik vrt in se ukvarjajo s čebelarstvom.

Samostan redovnice karmeličanke zapustijo samo ob posebnih primerih.

 Po kosilu in večerji si vzamejo čas in izdelujejo ročna dela.

Tradicionalen blagoslov motorjev in motoristov

Pred župnijsko cerkvijo se vsako leto na velikonočni ponedeljek zbere prek tisoč motoristov, ki pred sezono pridejo po blagoslov za varno vožnjo. 

FOTO: Moto klub Trebnje Facebook  

Pobudnika za blagoslov motoristov sta bila leta 1998 takratni mirnopeški župnik Janez Šimenc in domačin Leopold Pungerčar z Motoklubom Trebnje, ki sta tudi oba motorista.

Pobudnik Janez Šimenc, danes župnik v Kranjski gori, ter mirnopeški župnik Janez Rihtaršič. FOTO: Urška Kolenc/Aleteia

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, v kateri sva si ogledali cerkev Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi.  

Nalaganje
Nazaj na vrh